ZAHTJEVAN PROTIVNIK

Balkanski kartel na udaru je hrvatske policije, a kriminalist upozorava: 'Uhvaćene su sitne ribe'

23.10.2022 u 20:00

Bionic
Reading

Posljednjih smo mjeseci često izvještavali o velikim akcijama hrvatske policije, nerijetko u suradnji s kolegama iz drugih zemalja, u borbi protiv krijumčara droge. Potražnja za drogama sve je veća, a na narkotržištu okreće se golem novac. Stoga je i borba protiv narkomafije jedan od najvažnijih policijskih zadataka

Balkanski kartel na udaru je hrvatske policije. Masovna uhićenja u Slavoniji i Zagorju, zapljene kokaina u Pločama i Rijeci to i potvrđuju, izvještava Dnevnik HRT-a.

'Radi se o zločinačkoj organizaciji i velikom broju malih ćelija kojim je glavni core business krijumčarenje kokaina s područja Južne Amerike za europsko ilegalno narkotržište', kazao je voditelj Službe kriminaliteta PNUSKOK-a Dražen Rastović.

Kriminalist Željko Cvrtila upozorava da nas ovi uspjesi ne smiju zavarati jer uhvaćene su sitne ribe. I dalje ne znamo tko su glavni mozgovi kartela.

'Mi bismo trebali znati tko je glavni diler za kvart Trnsko, za Zagreb, za Split, za Osijek tko je to u Hrvatskoj mi ništa o tome ne znamo', naglasio je kriminalist Željko Cvrtila za Dnevnik.hr.

  • +4
Privođenje u Osijeku Izvor: Cropix / Autor: Marko Mrkonjic

U policiji poručuju da je balkanski kartel zahtjevan protivnik jer nema jasnu hijerarhiju i glavnog šefa. Funkcionira, kažu, kao niz manjih klanova koji se udružuju od posla do posla. 'Kad imate jednu piramidalnu zločinačku organizaciju forme Comora, Trijada, N'dragheta, Mafija, onda imate ljude koji u vremenskom kontinuitetu imaju strogu podjelu posla i rade isti posao cijelo vrijeme. I onda imate kao u filmu FBI ili DEA-u koja nalijepi na zid piramidu i lijepi sličice. Skuplja dokaze za pojedine pripadnike zločinačkog udruženja, a to ovdje nije slučaj', dodao je Rastović.

Ministar poručuje da i u ovakvim uvjetima imamo rezultate kakve nikad nismo imali jer sudovi potvrđuju policijske dokaze i optužnice, ali razloga za preveliko slavlje nema.