negativni trendovi

Zvečevo gasi dio proizvodnje, a s njim i radna mjesta: Prisiljeni smo pokrenuti konsolidaciju

10.03.2020 u 13:45

Bionic
Reading

Požeška Tvornica čokolade gasi dio proizvodnje, reorganizira proizvodnju te optimizira radni proces. Odlučila je tako Uprava ove tvrtke o čemu je izvijestila u svojem priopćenju, a na novinarski upit hoće li zbog toga oko stotinu radnika ostati bez posla, odgovorili su kako je jedna od mjera smanjenje broja zaposlenih, ali ne i o kolikom se točno broju radi

'Zbog negativnih trendova na tržištu u 2019. godini, kao i projekcije za 2020. godinu, koji značajno utječu na profitabilnost svih proizvoda iz našeg proizvodnog asortimana, nakon višemjesečne analize svih proizvodnih i poslovnih procesa unutar Društva, prisiljeni smo pokrenuti proces konsolidacije cjelokupnog poslovanja s fokusom na profitabilnost proizvodnog asortimana i stabilnost Društva', dio je priopćenja Uprave Zvečeva kojega donosi Glas Slavonije.

Uprava je stoga odlučila 'ugasiti' dio proizvodnje, reorganizirati proizvodni proces na svim proizvodnim linijama, optimizirati radne procese u neproizvodnim sektorima, a s ciljem nastavka stabilnog poslovanja te dugoročnog zadržavanja, kako su naveli u priopćenju, pozicije proizvoda i robnih marki na tržištu.

Jedna od mjera bit će i smanjenje broja zaposlenika u sektoru proizvodnje, ali na novinarski upit je li riječ o približno stotinu zaposlenika, nisu odgovorili o kojem se broju radi. Smanjenje broja zaposlenih, objašnjavaju u Zvečevu, uvjetovano je optimizacijom proizvodnih procesa kao i jednog dijela zaposlenika iz neproizvodnih sektora te spajanja radnih procesa.

'Prilikom odlučivanja o prijedlogu Odluke za otkaz Ugovora o radu zbog poslovno uvjetovanih razloga imali smo u vidu godine života radnika, njegov radni staž, obveze uzdržavanja, te da nema mogućnosti zapošljavanja na drugim poslovima koji bi bili primjereni imenovanima, odnosno da ‘Zvečevo‘ prehrambena industrija d.d. Požega nema mogućnosti obrazovanja i osposobljavanja radnika za rad na nekim drugim poslovima. Svi zaposlenici će ostvariti prava koja im pripadaju, zbog poslovno uvjetovanog otkaza, sukladno važećem Zakonu o radu i Pravilniku o radu Poslodavca', naveli su u odgovoru Glasu Glasvonije iz Uprave Zvečeva.