suvlasnici INE

Znatan pad prihoda i dobiti MOL-a

16.02.2024 u 11:55

Bionic
Reading

Mađarska naftna i plinska grupa MOL izvijestila je u petak o dvoznamenkastom padu prihoda i dobiti u 2023. godini, istaknuvši porezne troškove i nepovoljno stanje u gospodarstvu koje je utjecalo na cijene energije na svjetskim tržištima

U razdoblju od listopda do prosinca ukupni operativni prihod grupe pao je za 12 posto, na 2,35 bilijuna forinti (šest milijardi eura).

Čista dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, prilagođena za promjene vrijednosti zaliha (čista CCS EBITDA) bila je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju manja za osam posto nego u istom razdoblju 2022. godine i iznosila je 992 milijuna dolara.

Neto dobit poskočila je pak za 49 posto, na 107 milijardi forinti. Mađarska vlada uvela je 2022. porez na ekstraprofit, a od lanjskog travnja i porez na prihod, koji je MOL u cijelosti platio u drugom tromjesečju, u iznosu 315 milijuna dolara.

U odjelu prerade i prodaje čista EBITDA, prilagođena za promjenu vrijednosti zaliha, porasla je na kraju 2023. za 19 posto, na 456 milijuna dolara, zahvaljujući "snažnim" rafinerijskim maržama i skoku regionalne potražnje za motornim gorivima, posebno u Hrvatskoj.

U odjelu istraživanja i proizvodnje prilagođena EBITDA smanjila se u četvrtom tromjesečju za 24 posto, na 375 milijuna dolara, odražavajući "normalizaciju" cijena na svjetskim tržištima i smanjeni obujam proizvodnje u Hrvatskoj i iračkom Kurdistanu.

U cijeloj prošloj godini ukupni operativni prihod mađarske kompanije bio je manji za 10 posto nego u 2022. i iznosio je 8,97 bilijuna forinti.

Čista dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, prilagođena za promjene vrijednosti zaliha (čista CCS EBITDA) iznosila je lani 3,1 milijardu dolara i bila je manja za 34 posto nego u 2022. godini. Nadmašila je ipak plan uprave koja je bila zacrtala 2,8 milijardi dolara.

Neto dobit smanjila se za 38 posto, na 530 milijardi forinti.

Organska kapitalna ulaganja bila su lani manja za 6,6 posto nego u 2022., kliznuvši na 1,42 milijarde dolara. Grupa je bila zacrtala oko 1,7 milijardi dolara.

MOL je u razdoblju od listopada do prosinca proizveo 91.500 ekvivalenta barela nafte dnevno, nadmašivši prvi puta od početka prošle godine zacrtani obujam od 90 tisuća barela dnevno.

Pad dobiti u 2023. ne predstavlja iznenađenje s obzirom na geopolitičke, makroekonomske i napetosti u energetskom sektoru, naglasio je u priopćenju izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernadi, izdvojivši i kontinuirani "pritisak regulatornog i poreznog okruženja".

Uprava napominje i da je u drugoj polovini prošle godine proširila poslovanje i na gospodarenje otpadom. Ističu da je taj odjel lani poslovao s dobiti prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije od 37 milijuna dolara, uz ulaganja od 63 milijuna dolara.

Grupa u ovoj godini planira planira ukupna organska kapitalna ulaganja od oko 1,7 milijardi dolara i čistu CCS EBITDA od oko tri milijarde dolara. Proizvodnja bi se trebala zadržati više-manje na razini 2023. godine.