STAN ili kuća

Život na selu ili gradu: Kako odabrati najbolje za vas i obitelj

24.11.2017 u 11:02

Bionic
Reading

Odluka o tome gdje ćete živjeti definitivno spada među najteže koje se mogu donijeti. Glavna dvojba u današnje vrijeme je odabir između života u gradu ili na selu, što se može prevesti i kao odabir između stana ili kuće. Svaki odabir ima svoje prednosti, ali i nedostatke zbog čega smo proanalizirali ključne faktore koje treba uzeti u obzir.

Prvi faktor je stil života. Bili samci ili obitelj, ako vodite život pun raznih aktivnosti stan se nameće kao logičan odabir. Osobe koje žive u stanu provode više vremena izvan njega bilo jer ih na to prisiljava posao ili uživaju u raznim događajima i hobijima. Stan, dakle život u gradu, nudi komfor blizine raznih sadržaja poput kafića, knjižnica, teretana, šoping centara ili kina.

Ako vam neposredna blizina šoping centra nije od presudne važnosti, možda vam i bolje odgovara život u kući. Kuća je odabir osoba kojima je privatnost na prvom mjestu i koji svoj životni prostor žele maksimalno prilagoditi sebi. Oni željni mira, dvorišta, vrta i ljubimaca u stanu nemaju baš puno izbora.

No, tko se odluči za kuću mora uračunati da će puno više vremena i novca potrošiti na održavanje zgrade i okućnice, što samo po sebi može i dobro doći kao predah od svakodnevnih obveza. Stanari u grad pak ne moraju razbijati glavu održavanjem. 

Stan se lako drži čistim i urednim, ali stanovanje u zgradi diktira suradnju s ostalim susjedima i podrazumijeva kompromise na koji stanari kuća možda i nisu spremni. Iako je stan jeftiniji za održavanje, ukupni troškovi života u gradu su ipak nešto veći. Režije u kući redovito su niže, pogotovo u naseljima koja administrativno ne spadaju u gradove. Primjerice, moguće su velike uštede na grijanju i vodi.

Trošak struje nešto je manji u stanu, no tu je i trošak pričuve koji je u naseljima izvan grada zanemariv, dok je u gradovima značajan po kućni budžet. Nedostaci kuće izvan grada je udaljenost od svih sadržaja i vjerojatno radnog mjesta zbog čega mnogi ovise o automobilima i javnom prijevozu, koji opet mogu podići troškove života blizu razine onih koji žive u stanu.

Osim toga, gradnja kuće podrazumijeva dugotrajni postupak gradnje uz visoke troškove građenja i opremanja kućanstva. Zato su umjesto skupih stanova i klasičnih kuća u posljednje vrijeme sve popularnija alternativa za rješavanja stambenog pitanja modularne kuće.

Takve kuće nude se u modulima, potpuno opremljene, uz konkurentne cijene. Dakle, kupac dobiva kuću po modelu 'ključ u ruke' što znači da je oslobođen svih mukotrpnih poslova vezanih uz gradnju ili adaptaciju. Jedno od takvih rješenja su Trex-Living System modularne kuće.

Ove kuće proizvode se po najsuvremenijim metodama, sadrže materijale koji omogućava najbolji mogući omjer cijene i kvalitete te su otpore na sve vremenske uvjete. Konstrukcija same kuće modularnih zidova je takva da omogućuje jednostavno manipuliranje tako da je za sastavljanje cijele kuće potrebno svega nekoliko sati.

Kuće dolaze u modulima, a prostor je uvijek idealno iskorišten zahvaljujući modularnim pregradnim zidovima koji se jednostavno demontiraju i montiraju na željeno mjesto. Osnovni modul je površine 15 kvadratnih metara, a jednostavnim dodavanjem modula površina se može povećati do 120 i više kvadrata. Više informacija o ovim kućama pronađite OVDJE.