MILIJUNSKI UGOVOR

Zemljište bivše koksare darovano Bakru za novu poduzetničku zonu

20.03.2023 u 18:23

Bionic
Reading

Ugovor o darovanju zemljišta bivše koksare Gradu Bakru, vrijednog 4,9 milijuna eura, u svrhu osnivanja poduzetničke zone Bakar potpisali su u ponedjeljak potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i gradonačelnik Tomislav Klarić

Ugovor je potpisan na osnovi odluke Vlade iz prosinca prošle godine o darovanju zemljišta površine 84.602 četvornih metara Gradu Bakru za osnivanje poduzetničke zone Bakar, kojom će se potaknuti razvoj, omogućiti ulaganje i širenje proizvodnih pogona zainteresiranih investitora.

Grad Bakar se obvezuje darovane nekretnine privesti namjeni u roku od pet godina, što podrazumijeva opremanje poduzetničke zone potrebnom energetskom, komunalnom, prometnom i komunikacijskom infrastrukturom.

Bačić je rekao da je Bakar pun strojeva i radova, da se kvalitetno i sustavno gradi te da su ulaganja u Bakar, kao i u postojeću i najopremljeniju bakarsku Industrijsku zonu u Kukuljanovu, impresivna, a da se ugovorom nastavlja doprinos Vlade snaženju Bakra i brizi za njegov okoliš.

Naglasio je da će prostor bivše koksare na kojemu je bila 'crna' industrija koja je umanjivala kvalitetu života u Bakru, dobiti primjereni izgled i namjenu te kako vjeruje da će se, kada Bakar postane vlasnik zemljišta, projekti kojima će aplicirati na sredstva europskih fondova i realizirati.

Dodao je da je tijekom Klarićevih mandata proračun Bakra s 15 milijuna kuna povećan na 15 milijuna eura te da i to govori o gospodarskim aktivnostima u Bakru.

Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić rekao je da je pri kraju izgradnja uređaja za pročišćavanje na dijelu platoa koksare, donesen je urbanistički plan koji određuje prometnicu središnjim dijelom te će započeti njezino projektiranje.

'Kako plato koksare ne bi stajao prazan, do projektiranja ćemo dijelove pomalo iznajmljivati, pronalazimo investitore, i akumulirat ćemo sredstva kojima ćemo izgraditi infrastrukturu, a konačni cilj je podijeliti plato koksare na više manjih, na njih donijeti čiste i ekološke, inovativne gospodarske djelatnosti te izgraditi taj prostor da bude u suglasju sa stambenim dijelom grada', rekao je.

  • +3
Tomislav Klarić i Branko Bačić susreli su se povodom potpisivanja Ugovora o darovanju nekretnina Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Klarić je istaknuo da će dio pomorskog tunela nekadašnje Koksare biti preuređen u prezentacijski centar, u kojem će posjetiteljima i građanima biti pokazana industrijska prošlost Bakra.

Naglasio je da je kako je na području Bakra sada 37 velikih gradilišta, u Industrijskoj zoni u Kukuljanovu radi se više od 20 novih hala, dvije nove prometnice i dva nova kružna toka. Osim poslovne zone Bakar, planira se još jedna na Hreljinu, za nju smo već napravili infrastrukturu, a projektira se i širenje Industrijske zone na Kukuljanovu za još milijun četvornih metara, naglasio je Klarić.

Vlada je u rujnu 1994. zatvorila koksaru i obustavila proizvodnju koksa u Bakru, koja je onečišćivala okoliš te se obvezala na razgradnju objekata i ekološku sanaciju, podmiriti sve nesporne zatečene obveze tvrtke Koksar te provesti financijsku konsolidaciju tvrtke.

Sanacija područja bivše koksare trajala je do 2010., Skupština Koksara je 2014. odlučila o prestanku rada, a zbog nemogućnosti podmirenja dospjelih obveza, Koksar je nastavio s radom do 2019., kada je provedena likvidacija, a sva imovina prenesena na osnivača, Republiku Hrvatsku.