PRVO TROMJESJEČJE

Bundesbank očekuje blagi pad njemačkog gospodarstva na početku 2023.

20.03.2023 u 17:59

Bionic
Reading

Njemačko gospodarstvo vjerojatno će se smanjiti i u prvom tromjesečju, a temeljna inflacija mogla bi se pokazati tvrdokornom zbog poskupljenja usluga i industrijskih dobara, upozorio je Bundesbank u ponedjeljak u mjesečnom izvješću

Najveće europsko gospodarstvo smanjilo se u posljednjem tromjesečju 2022. za 0,4 posto, a njegov golemi industrijski sektor tek se počinje oporavljati, uz snažan pritisak visoke inflacije na potrošnju. 'Njemačka gospodarska aktivnost vjerojatno će ponovno pasti u tekućem kvartalu', priopćio je Bundesbank. 'No, pad će vjerojatno biti manji nego u posljednjem kvartalu 2022. godine', dodala je središnja banka.

Iako je recesija, definirana kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti, i dalje najvjerojatniji ishod, tržište rada pokazalo se otpornim i središnja banka očekuje nastavak pozitivnih trendova u zapošljavanju.

Stopa inflacije vjerojatno će snažno pasti u ožujku zbog efekta poredbene osnovice koji će smanjiti rast cijena energije u odnosu na prošlogodišnji ožujak, no rast cijena i dalje će biti neugodno visok.

Inflacija u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: E.D. Torial / Alamy / Profimedia

'Temeljna inflacija koja isključuje cijene hrane i energije pokazala iznimno postojanom', objavila je banka i dodala da bi se čak mogla i malo povećati prema sredini godine. Temeljna inflacija u eurozoni, koja isključuje nestabilne cijene hrane i goriva, zadržava se pak na visokoj razini, potaknuta snažnijim poskupljenjem usluga i industrijskih dobara, ističu.

Tako je u veljači stopa temeljne inflacije bila viša za 0,3 postotna boda nego u siječnju i ponovo je dosegnula 5,4 posto koliko je iznosila u prosincu, što je njezina najviša razina otkada se objavljuju podaci, upozorio je Bundesbank.