POTPORE ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE

Želite biti sam svoj gazda? Evo što vam je činiti!

14.11.2012 u 12:45

Bionic
Reading

U studenom je do sada posao izgubilo 5.000 ljudi, točnije brojka nezaposlenih koji su se prijavili na Hrvatski zavod za zapošljavanje povećala se sa 333.400 na 338.500. Dok Zavod broji sve više nezaposlenih, manje je od 3.500 oglasa u kojima se nudi posao. Zato se novim mjerama građani nastoje potaknuti da svoje mjesto na tržištu rada osiguraju sami

Odlukom upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na snagu su stupili novi uvjeti za dodjelu potpore za samozapošljavanje. Potpore su zasad ostale na istom iznosu, pa se daje 18.614,40 kuna za otvaranje obrta i 24.189,72 kune za otvaranje tvrtke. Pritom nije bitno otvarate li tvrtku po modelu društva s ograničenom odgovornošću ili jednostavno trgovačko društvo, kolokvijalno nazvano tvrtku za 10 kuna.

Ministarstvo rada i mirovinskog osiguranja najavilo je da će se potpore povećati, ali odluke o izdašnijim potporama neće biti dok se proračunom za 2013. ne odredi iznos koji se na ovu mjeru može potrošiti. Dosad su potpore mogli dobiti samo trajno nezaposleni koji su na Zavodu bili prijavljeni duže od šest mjeseci, a po novome svatko tko je prijavljen na zavod može dobiti potporu, i to za sve vrste djelatnosti. Treba samo izraditi Poslovni plan u kojem se prezentira ideja, a i u tom dijelu vam Zavod može pomoći.

Dakle, prvi korak do svojeg biznisa je otići kod savjetnika u Zavod i zamoliti ga da vam pomogne izraditi plan, a potom predati dokument stručnom timu na odobrenje. Plan se predaje zajedno s jednostavnim obrascem za prijavu na potpore koji se lako može pronaći na stranicama Zavoda, a natječaj za potpore je otvoren. Novost je i da ne treba ulaziti u poduzetnički rizik prije odobrenja potpore.

Dosada se prvo morala otvoriti tvrtka da bi se moglo prijaviti za subvencije, a novim pravilima određeno je da se prvo prijavljujete na mjeru, a tek kad vam sredstva budu odobrena registrirate obrt ili trgovačko društvo.

Time se značajno umanjuje rizik jer čak i uz minimalne doprinose novi poduzetnik za jednu osobu na godišnjoj razini mora izdvojiti oko 20.000 kuna za 'hladni pogon'. Za poslove visoke stručne spreme mjesečni doprinosi iznose oko 1.300 kuna mjesečno, a tu je i oko 400 kuna poreza na dohodak. Potporu Zavod isplaćuje jednokratno, i to maksimalno 30 dana nakon što se odobri poslovni plan, a jedini uvjet HZZ-a da su potpore opravdane je da se redovito plaćaju doprinosi. Zapravo, uz cijenu otvaranja jednostavne tvrtke, koja košta oko 800 kuna i prvu godinu plaćanja doprinosa, ispada da su sredstva HZZ-a dovoljna za više od godinu dana poslovanja.


U slučaju nenamjenskog korištenja novca i neplaćanja doprinosa Zavod ima pravo tražiti novac nazad, uz kamate, a moguće je i da će se naplaćivati kazne. Kriterij za visinu poticaja je bruto plaća. Tako će HZZ zapravo isplatiti novom poduzetniku oko 50 posto bruto plaće za posao koji nezaposlene osoba namjerava raditi, a invalidima koji se žele samozaposliti potpora će iznositi i do 70 posto bruto plaće.

Novim poduzetnicima koji se boje sami upustiti u poslovanje otvara se mogućnost i udruživanja u zadruge, a država će putem HZZ-a pomoći tako da financiraju 75 posto plaće voditelju zadruge.

Novi poduzetnici neće u pothvatu biti sami. Zavod im prema novim mjerama mora osigurati pomoć i biti 'tihi partner'. To znači da će se samozaposleni moći savjetovati sa stručnjakom u HZZ-u i da će im se pomagati u savladavanju administrativnih barijera u institucijama.

Detaljne upute za dodjelu potpore za samozapošljavanje pogledajte ovdje.