objavio HNB

Zbog APN-a stambeni krediti u lipnju porasli za 1,2 milijarde kuna

29.07.2022 u 14:37

Bionic
Reading

Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim države) su uz porast od 1,8 milijardi kuna ili 0,7 posto u lipnju nastavili dodatno povećavati godišnje stope rasta, i to sa 7,4 posto u svibnju na 7,9 posto u lipnju, navodi se u novom HNB-ovom Komentaru monetarnih kretanja za lipanj.

Rast plasmana na mjesečnoj razini u potpunosti je rezultat rasta kredita kao dominantne stavke plasmana. Pritom su najviše porasli krediti stanovništvu (1,5 milijardi kuna), no godišnji rast kredita tom sektoru je tek neznatno ubrzao s 5,5 posto u svibnju na 5,6 posto u lipnju zbog učinka baznog razdoblja, odnosno snažnog, ali ipak nešto manje izraženog rasta kredita stanovništvu u lipnju prethodne godine.

Promatrano po instrumentima, stambeni krediti u lipnju porasli su za 1,2 milijarde kuna, što je povezano s novim kreditima odobrenima u okviru državnog programa subvencioniranja pa se godišnja stopa rasta stambenih kredita ubrzala s 9,3 posto na 9,5 posto.

Gotovinski nenamjenski krediti blago su porasli (0,2 milijarde kuna) te se njihova godišnja stopa rasta zadržala na razini iz svibnja (3,6 posto). Krediti poduzećima su nakon snažnog rasta u razdoblju od veljače do svibnja, u lipnju tek blago porasli (0,4 milijarde kuna), pri čemu su na godišnjoj razini ubrzali s 11,6 posto na 12,3 posto zbog učinka baznog razdoblja, odnosno smanjenja u lipnju prošle godine.