ZBOG TOPLOTNOG VALA

Čestitamo! Oborili ste rekord u potrošnji struje

03.08.2017 u 15:37

Bionic
Reading

U četvrtak u 14 sati ostvarena je rekordna ljetna potrošnja električne energije. Potrošnja je iznosila 3028 megavati. Time je oboren povijesni ljetni maksimum iz 2015. koji je bio 3009 megavat sati.

Obaranje rekordne potrošnje još jutros najavio je za HRT pomoćnik direktora sektora Danko Blažević. Potrošnja električne energije je povećana zbog visokih temperatura, kazali su u nacionalnom dispečerskom centru Hrvatskog operatora prijenosnog sustava u kojem se kontrolira cjelokupni elektroenergetski sustav Hrvatske.

U Centru kažu da je sustav siguran te da nema opasnosti od preopterećenja unatoč ovako visokoj potrošnji. 'Sustav je siguran čak i uz veće temperature, znači što se nas tiče, nema ograničenja. Klima-uređaji se mogu normalno upotrebljavati", dodao je. "Što se tiče rezervi, one su dovoljne i možemo izdržati i više temperature', potvrdio je Blažević.

'No, u slučaju požara moramo isključiti neke dalekovode kako bi kanaderi mogli gasiti. Samo u slučaju velikih elementarnih nepogoda kao što je ona u Splitu, sustav može biti ugrožen, a u takvim prilikama sve je u redu', rekao je.