ODŠTETNI ZAHTJEV

HEP traži od BiH više od 100 milijuna eura za ulaganja u TE Gacko, Banja Luka ima drukčije planove

25.05.2017 u 10:38

Bionic
Reading

Konačan iznos odštete koju HEP traži od BiH, a zbog njihovih prijeratnih ulaganja u Termoelektranu (TE) Gacko, najvjerojatnije će biti znatno veći od početnih 100 milijuna eura, koliko se traži za neisporučivanje električne energije

Kako pišu banjalučke Nezavisne novine, Hrvatska elektroprivreda uputila je nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini zahtjev za mirno poravnanje tražeći od njih da odrede dužnosnike s kojima bi se održao sastanak i na kojem bi se odredio daljnji tijek pregovora u vezi s ovim, sve izvjesnijim, sporom.

Kako stoji u dokumentu na engleskom jeziku, koji je objavilo portal Srpska Info, 'iznos štete koju je pretrpio HEP, a koja je prouzročena bosanskohercegovačkim akcijama i propustima koji nisu u skladu s preuzetim obavezama, još se procjenjuje i nije konačan'.

'HEP izričito zadržava pravo izmjene zahtjeva tijekom pregovora ili nekih drugih arbitražnih procesa i to na način na koji HEP smatra odgovarajućim, uključujući potraživanja dodatnih odšteta na različitim osnovama. Štoviše, s obzirom na to da je šteta prouzrokovana kršenjem obaveza BiH, a koje će se vjerojatno nastaviti i tijekom pregovora, HEP izričito zadržava pravo izmjena te ažurira zahtjev za poravnanje, kao i odštetni zahtjev', navodi se u zahtjevu. 

U HEP-u smatraju kako unatoč okončanju rata i reorganizaciji bosanskohercegovačkog elektrosustava suprotna strana nikada nije nastavila s provođenjem Samoupravnog sporazuma o udruživanju rada i sredstava radi zajedničke izgradnje, niti je nastavila s isporukom električne energije.

Prema proračunima na koje se pozivaju, u HEP-u navode da je svega sedam od ukupno 25 dogovorenih godina isporuke izvršeno u skladu sa sporazumom i za taj period je isporučena struja.

'Stoga HEP ima pravo na preostalih 17 godina i osam mjeseci isporuke u ukupnoj količini od 10,2 terawatt sati električne struje. Nadalje, prvobitni očekivani rok trajanja od spomenutih 25 godina mogao je biti produžen prema sporazumu, uzimajući u obzir tehničke, ekonomske i rezerve ugljena u RiTE Gacko. Kako je Termoelektrana Gacko u funkciji i danas, sasvim je očigledno da je produženje roka trajanja, spomenuto u Samoupravnom sporazumu o udruživanju rada i sredstava radi zajedničke izgradnje, moglo biti izvedivo i samim tim HEP ima pravo na isporuku električne energije za cijeli operativni period termoelektrane', navodi hrvatska nacionalna elektroenergetska tvrtka.

Dan ranije bosanskohercegovački ministar vanjske trgovine i gospodarskih odnosa Mirko Šarović rekao je da je ovo zabrinjavajuća situacija za BiH, dodajući kako je o ovom slučaju obavijestio i tamošnje pravobraniteljstvo.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić kazao je kako je HEP o svemu već obavijestio Vladu RS-a.

'Oni potražuju određena financijska sredstva od onoga što su investirali u sektor energetike prije početka rata u BiH. Sredstva koja potražuju otprilike su u vrijednosti pet terawatt sati električne energije', rekao je Đokić i naglasio da RS može isto učiniti po pitanju Hidroelektrane Dubrovnik, koja koristi riječni potencijal Trebišnjice iz umjetnog jezera u Bileći.