javlja ecb

Zbog sve viših kamata usporilo kreditiranje u eurozoni

28.03.2023 u 15:06

Bionic
Reading

Bankovno kreditiranje privatnog sektora u eurozoni usporilo je i u veljači, odražavajući slabu potražnju za kreditima u uvjetima viših kamatnih stopa i prigušene gospodarske aktivnosti, pokazali su podaci Europske središnje banke (ECB). U veljači je godišnja stopa rasta kreditiranja privatnog sektora kliznula na 3,3 posto, najnižu razinu od kolovoza 2021. godine. U siječnju iznosila je 3,8 posto

Prilagođeni krediti privatnom sektoru porasli su za 4,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, najslabije od prosinca 2021., nakon 4,9-postotnog rastu u siječnju.

Prilagođeni krediti kućanstvima porasli su 3,2 posto, također usporivši u odnosu na 3,6-postotni rast u siječnju. Rast prilagođenih zajmova nefinancijskim korporacijama usporio je sa 6,1 posto na 5,7 posto.

Izvješće ECB-a pokazalo je i da je rast monetarnog agregata M3, najšireg pokazatelja ponude novca, također znatnije usporio, na 2,9 posto, što je najniža stopa rasta od listopada 2014. U siječnju uvećan je za 3,5 posto.

Najuži monetarni agregat M1 koji uključuje gotovinu u optjecaju i prekonoćne depozite smanjio se pak drugi mjesec zaredom, i to za 2,7 posto u odnosu na prošlogodišnju veljaču, znatno snažnije nego u siječnju kada je pao prvi puta otkada ECB prikuplja podatke, za 0,8 posto.

Banke u eurozoni mogle bi zbog previranja u financijskom sustavu dodatno pooštriti uvjete za dodjelu kredita, što bi zakočilo gospodarski rast i inflaciju, upozorio je potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos u razgovoru za irske novine, objavljenom u nedjelju.

"Naša anketa o bankovnom kreditiranju već pokazuje zaoštravanje uvjeta financiranja", rekao je De Guindos.

"Naš je dojam da će (previranja) dovesti do dodatnog pooštravanja kreditnih standarda u eurozoni, a to će se možda u gospodarstvu očitovati u slabijem rastu i nižim stopama inflacije", rekao je ovih dana dužnosnik ECB-a za irski Business Post.