ODGOĐENI BANKROTI

Zbog koronamjera broj stečajeva smanjen za trećinu

08.02.2021 u 08:38

Bionic
Reading

U godini koja je prethodila pandemiji dobili smo rekordan broj novih poduzeća – čak 25 tisuća – i budu li ona poslovala kao njihovi prethodnici, tek će ih polovica stasati u ozbiljne privredne subjekte

Pokazalo se, naime, da svako drugo novoosnovano poduzeće propadne do petog rođendana. Statističari navode da je 2018. otkriveno 12 tisuća “mrtvih” poduzeća, kako se definiraju tvrtke koje dvije godine nisu imale nikakav promet na računu. Poduzetnici se boje da bi vrlo brzo mogao uslijediti stečajni tornado jer su iscrpili sve svoje rezerve.

Europske institucije tvrde da je u godini COVID-19 unutar Europske unije znatno smanjen broj novih stečajeva nad poduzećima, i to u prosjeku za 20-ak posto u trećem kvartalu, a gotovo 40 posto u drugom kvartalu 2020. u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Hrvatska ni u tome nije izuzetak, a Ministarstvo pravosuđa otkriva da je 2020. broj novih stečajnih postupaka nad poduzećima smanjen za trećinu u odnosu na 2019. godinu.

Lani je pri trgovačkim sudovima pokrenuto 4796 novih stečajnih postupaka, a godinu dana ranije bilo ih je 7166. Podaci Fine, iz njihova registra računa, nešto su drukčiji, ali također pokazuju trend pada, piše Večernji list.

Najviše bankrota u Estoniji Najveći pad broja novih bankrota u trećem je prošlogodišnjem tromjesečju zabilježen u Litvi (-61%), Francuskoj (-35%) i Belgiji (-32%), a najveći rast proglašenja stečaja zabilježen je u Estoniji (+84%), Portugalu (+40%) i Španjolskoj (+6%).

Eurostat ističe da se relativno nizak broj bankrota u mnogim zemljama može objasniti vladinim mjerama za potporu poduzećima tijekom krize koje su možda omogućile poduzećima koja bi inače podnijela zahtjev za bankrot da nastave sa svojim aktivnostima.

Hrvatska, vjerojatno, ima i dodatan razlog jer je Vlada zbog pandemije zamrznula ovrhe nad građanima te Zakonom o interventnim mjerama usporila pokretanje novih stečajeva nad tvrtkama. Međutim, trenutačno se na stolu sudaca nalazi 3019 prijedloga Fine za stečaj prezaduženih i blokiranih poduzeća koje, po slovu zakona, sud trebaprihvatiti ili odbaciti.

Pokazalo se da većinu prihvaća. Aktivnih je stečajeva nešto manje od četiri tisuće. Financijska agencija navodi da je u njezinu Jedinstvenom registru računa na dan 2. veljače 2021. godine bilo 3833 poslovnih subjekata s oznakom “u stečaju”, među kojima su 3788 trgovačka društva i 45 fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost.