traže pomoć

[FOTO/VIDEO] Prosvjedovali poduzetnici u Zagrebu, njih stotinjak okupilo se pred Ministarstvom financija paleći lampaše

30.11.2020 u 12:05

Bionic
Reading

Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu oko 12 sati počeo je mirni prosvjed poduzetnika i ugostitelja. U koloni su odšetali do Ministarstva financija te su ostavili pladnjeve i lampaše

Istovremeno u Ministarstvu rada traju pregovori između Vlade i poslodavaca oko mjera pomoći za dio gospodarstva koji je zatvoren uslijed borbe s koronavirusom.

Izvanredna sjednica Vlade na kojoj će se donijeti zaključak o novim mjerama održat će se u 15 sati.

Podsjetimo, poduzetničke udruge su u ponedjeljak predstavile dva seta mjera koje bi im trebale pomoći da prežive novi lockdown.

Prvi model obeštećenja dugoročnijeg je karaktera i bazira se na nekoliko mjera. Riječ je o smanjenju stope PDV-a na pet posto na razdoblje od tri godine te dugoročno na 13 posto za sve ugostitelje, potom o nastavku potpora za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021. što znači 4.000 kuna uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa (do 1. svibnja 2021.)

  • +18
prosvjed u zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predlažu i obeštećenje od 10 eura po četvornom metru prostora te "covid" kreditiranje uz državne potpore kako bi se osigurala likvidnost, tj. HAMAG-BICRO krediti za likvidnost na tri godine uz dodatne ciljane garancije i moratorij kreditnih obveza za poduzetnike kojima je onemogućen rad.

Ugostitelji bi, kako je istaknuto, uz pomoć kredita izdržali razdoblje obustave aktivnosti, a potom kroz smanjenu stopu PDV-a ostvarili veće prihode od čega bi i država dugoročno profitirala, uzme li se u obzir da s nižim poreznim stopama idu i veće uplate u proračun. Ugostitelji pritom ukazuju na potrebu brzog isplaćivanja kredita jer na njih sada prečesto predugo čekaju.

  • +2
Prosvjed poduzetnika u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Drugi model obeštećenja baziran je na osiguranju prihoda samim poduzetnicima, a ne samo za radnike i njihove plaće i to u iznosu od 50 posto prometa od istog razdoblja prošle godine, kao direktna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz oprost doprinosa. Nadalje, taj model uključuje i oslobađanje od svih fiksnih obveza za vrijeme trajanja "lockdowna" na svim razinama vlasti i to najamnina, komunalnih naknada, komunalnih usluga poput odvoza smeća, vodne naknade spomeničke rente i sl.

Isto tako, ugostitelji predlažu oslobađanje od parafiskalnih nameta, kao posebnog troška koji dodatno opterećuje poslodavce.

Video: Patrik Macek/PIXSELL