SABORSKI APEL

Zastupnici od banaka traže smanjenje kamata

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.01.2009 12:23
  • Objavljeno 29.01.2009 u 12:25
Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Poslovne banke u Hrvatskoj posluju dobro i imaju prostora za smanjivanje kamatnih stopa, umjesto da ekstra profit prelamaju preko leđa građana, ocjena je koju su saborski zastupnici, vladajući i oporbeni, iznijeli u današnjoj raspravi o izvješću HNB-a za prvo polugodište 2008.

Viceguverner Boris Vujčić uvodno je istaknuo da je HNB nešto konzervativnijom politikom u tom razdoblju povećala otpornost sustava na šokove koje je već u rujnu donijela bankovna kriza.

Politiku HNB-a podržao je i Goran Marić (HDZ), koji ističe iznimnu važnost usklađene monetarne i fiskalne politike u trenutcima slabljenja gospodarskog zamaha i rasta inflacije. Podsjetio je da je država povisila osigurane depozite i time povratila povjerenje građana u bankarski sustav. Ocijenivši da su državne mjere i 174 milijarde kuna štednje dostatan kreditni kapital te da banke dobro posluju, Marić je bankama poručio kako imaju prostor za smanjenje kamata.

Isto misli i HNS-ovac Zlatko Koračević. 'Ako i dalje žele pomoć države, banke moraju preuzeti dio odgovornosti za krizu, a ne i dalje inzistirati na ekstra profitu preko grbače građana ove zemlje'. Vladu je, međutim, prozvao da će namjeravanim zaduživanjem na domaćem tržištu uništiti gospodarstvo i usporiti rast. 'Država mora zaustaviti ludilo i prostor za zaduživanje tražiti vani, jer ima jači garancijski potencijal', kazao je Koračević.

Podsjetio je i da je HNB nedavno objavila da je na tržištu spremna intervenirati s milijardom kuna, a da je trećina tog iznosa već potrošena. Vladu je prozvao i za štete koje je gospodarstvu nanijela plinska kriza, a premijera Ivu Sanadera zbog izjave da 'nije bilo problema'. 'U pravu je, ako misli da nije bilo problema s grijanjem u Banskim dvorima', rekao je Koračević, pozivajući Vladu da 'zaustavi izgradnju nepotrebnih mostova i zapošljavanje rodbine i prijatelja u javnim tvrtkama'.

Damir Kajin boji se, pak, da će hrvatski građani devize kupovati kod preprodavača, kao 80-ih. Upozoravajući na tromjesečni pad u trgovini na malo od 11 posto i 17 postotni pad u tekstilnoj industriji, Kajin je Vladi poručio kako je nesuvislo u takvoj situaciji zabranjivati rad nedjeljom.

Davor Bernardić (SDP) Vladu je prozvao za populističku, rastrošnu i predizbornu fiskalnu politiku, a HNB pozvao da do kraja mjeseca objavi smjernice monetarne politike za 2009., 'jer fiskalna politika nema odgovor na krizu, pa je odgovornost HNB-a još veća'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi