SIJANJE POMUTNJE

Zapadne tvrtke neće se stići povući iz Rusije. Putin pokrenuo val konfiskacija

26.04.2023 u 21:12

Bionic
Reading

Rusija je preuzela privremenu kontrolu nad imovinom finske energetske grupe Fortum i podružnicom njemačkog Unipera, sijajući pomutnju oko sudbine drugih zapadnih kompanija u Rusiji dok raste pritisak da se Moskvi uvedu dodatne sankcije zbog Ukrajine

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kasno u utorak potpisao je dekret kojim se uspostavlja privremeni nadzor nad imovinom dviju europskih državnih energetskih tvrtki. Fortum je rekao da 'istražuje navode', a Uniper i njemačko ministarstvo financija zasad ih nisu komentirali.

Dekret – koji ocrtava moguću odmazdu ako se zaplijeni ruska imovina u inozemstvu – pokazao je da je Moskva već poduzela mjere protiv Uniperove ruske podružnice Unipro i Fortumove imovine. Rusija je jasno dala do znanja da se taj potez može poništiti.

Iz Moskve su ljutito reagirali na izvješća da G-7 razmatra gotovo potpunu zabranu izvoza u Rusiju, a mnogi su pozvali na daleko strože sankcije kako bi se ograničila njezina sposobnost napada na Ukrajinu. Europska unija također razmatra korištenje zamrznute ruske imovine za obnovu Ukrajine.

Uniper posjeduje 83,73 posto Uniproa, koji upravlja s pet elektrana ukupne snage preko 11 gigavata u Rusiji i ima oko 4300 zaposlenika. Fortum je u većinskom vlasništvu Finske, države koja se početkom ovog mjeseca pridružila NATO-u. Moskva je komentirala da je Finska napravila opasnu grešku.

Finsko ministarstvo vanjskih poslova nije željelo odmah komentirati kako će se odluka Rusije odraziti na odnose dviju zemalja.

  • +7
Putin u Hersonu i Luhansku Izvor: EPA / Autor: PUTNIK/KREMLIN POOL

'Fortum trenutačno smatra da nova uredba ne utječe na registrirano vlasništvo nad imovinom i tvrtkama u Rusiji', navodi se u priopćenju tvrtke. 'Međutim ostaje nejasno kako to utječe npr. na Fortumove ruske operacije ili na proces prodaje koji je u tijeku', dodaje se.

Fortumov ruski odjel ima sedam termoelektrana u regiji Urala u zapadnom Sibiru, a također drži portfelj vjetroelektrana i solarnih elektrana u Rusiji s lokalnim partnerima. Vrijednost te imovine iznosila je 1,7 milijardi eura na kraju 2022. godine.