PRIJEDLOG VLADE

Zamrzavanje plaća na šest mjeseci

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.11.2008 07:19
  • Objavljeno 21.11.2008 u 14:00
sanader

sanader

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Vlada je uputila sindikatima, poslodavcima i jedinicama lokalne uprave i samouprave prijedlog Sporazuma o socijalnom partnerstvu u novim okolnostima u kojem, među ostalim, predlaže šestomjesečno zamrzavanje plaća korisnika državnog i lokalnih proračuna.

Vladin Ured za socijalno partnerstvo poslao je socijalnim partnerima prijedlog na koji se oni trebaju očitovati do srijede, a temelji se na već poznatim Vladinim prijedlozima za prevladavanje financijske i gospodarske krize.

Tako bi sindikati državnih i javnih službi trebali prihvatiti prijedlog o šestomjesečnom zamrzavanju plaća, koje bi od 1. srpnja porasle za tri posto, a potom bi u rujnu započeli pregovori o plaćama u 2010., 2011. i 2012. godini.

Na isti bi se način regulirale plaće zaposlenih u jedinicama lokalne i regionalne samouprave, te općinskim i gradskim komunalnim poduzećima i ustanovama. Općine i gradovi obvezali bi se na zamrzavanje ili čak smanjenje cijena komunalnih usluga.

Poslodavci bi se pak obvezali na preispitivanje pojedinih odredbi menadžerskih ugovora i očuvanje postojeće razine zaposlenosti, plaća i cijena svojih proizvoda i usluga.

Vlada sporazumom preuzima obvezu da će politikom cijena iz svoje nadležnosti voditi računa o ravnoteži između realnih troškova i očuvanja životnog standarda građana.

Navodi se i da će Vlada s poslovnim bankama razmotriti politiku kamata, kako bi se olakšao položaj gospodarstva i građana.

Također je spremna preispitati razinu prava zastupnika u Hrvatskom saboru. Iako se u dokumentu ne navodi o čemu je riječ, u medijima se spekuliralo da se radi o ukidanju povlaštenih mirovina i nekih povlastica poput besplatnog parkiranja.

Osnovao bi se i fond za intervenciju i pomoć privatnom sektoru u granama posebno izloženim utjecajima globalne krize, čime se izlazi ususret zahtjevu Hrvatske udruge poslodavaca.

Poslodavci bi u konzultaciji sa sindikatima u svim tvrtkama trebali izraditi poslovne planove za djelovanje u kriznim okolnostima te, poput Vlade, smanjiti troškove reprezentacije.

U okviru tako dogovorenih mjera štednje usvojio bi se uravnoteženi državni proračun, s deficitom na nuli, kako bi se osigurala uredna otplata inozemnog duga i otvorila mogućnost kreditnog zaduživanja gospodarstva.

Socijalni partneri također bi do 15. prosinca trebali usvojiti nacionalni Sporazum o politici plaća i razmotriti donošenje općeg Kolektivnog ugovora, kojim bi se utvrdio minimum prava zaposlenih u Hrvatskoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi