projekta 'Trust'

Zagrebačka zračna luka Franjo Tuđman spremna je za povećani promet putnika u lipnju i srpnju

05.06.2020 u 14:17

Bionic
Reading

Zagrebačka zračna luka Franjo Tuđman spremna je za povećani promet putnika u lipnju i srpnju, a u sklopu projekta "Trust/Povjerenje" svakodnevno u svim segmentima poslovanja primjenjuje sve preporučene mjere za zaštitu zdravlja putnika i zaposlenika, istaknuto je u petak pri novinarskom obilasku te luke

"Zdravlje je ispred svega, pa i troškova, te činimo sve što preporučuju međunarodne, europske i domaće institucije za zračne luke vezano za epidemiološku situaciju, sigurnost i higijenu, a i svi zaposleni na luci prolaze stalne edukacije i prate sve novosti oko mjera", kazala je novinarima glasnogovornica MZLZ-a (Međunarodne zračne luke Zagreb, koncesionar) Lidija Capković Martinek.

Očekivanja o bar 50 posto lanjskog prometa putnika

Po njenim riječima, rast prometa očekuje se jer je Croatia Airlines najavio više letova u dolazećim tjednima, a očekuju se i druge kompanije, zasad ih se najavilo 10-ak.

Time će sigurno biti i više putnika nego u zadnjih dva-tri mjeseca, kada ih je bilo nešto, ali znatno manje od lanjskih rekordnih brojki, a bit će i više letova od sadašnjih nekoliko dnevno na manje od deset destinacija, od koje su dvije domaće, Split i Dubrovnik.

"Koronavirus zadnjih par mjeseci ruši sve promete zračnih luka jer i aviokompanije vrlo ograničeno lete, pa smo tako u svibnju zabilježili tek oko 13,8 tisuća putnika, što je 96 posto manje nego u lanjskom svibnju, dok je na razini pet mjeseci minus manji, nešto iznad 50 posto, s ukupnih 507,3 tisuće putnika", kazala je za Hinu glasnogovornica Capković Martinek.

Na pitanje oko poslovnih očekivanja ove godine, naglasila je da je trenutno jako teško procijeniti što će i kako biti do kraja godine, ali da po grubim procjenama vjeruju da bi mogli ostvariti bar oko 50 posto prometa putnika iz 2019., kada su ih imali rekordnih oko 3,5 milijuna.

Važno vratiti i putnike i njihovo povjerenje

Voditeljica projekta Trust Mirela Vrbanc naglasila je da je sada najvažnije vratiti povjerenje putnika te su zato tako i nazvali projekt, u sklopu kojeg od travnja i provode i nadziru provođenje mjera za zaštitu od koronavirusa.

Mjere se provode u svim prostorima zračne luke, od šaltera informacija do onih za prijavu putnika, zaštitnu pretragu, do ulaska u zrakoplov, te od prihvata prtljage do sortirnice, sanitarnih čvorova, trgovina i ugostiteljskih objekata, izlaznih mostova do zrakoplova ili iz zrakoplova i drugdje.

Sanitarni čvorovi čiste se svaki sat vremena, a potom i dezinficiraju, kao i svi hodnici, izlazi, čekaonice i ostalo što je u tzv. putničkom tijeku, koji se čiste po nekoliko puta dnevno, bez obzira ima li putnika ili ne.

Nosite maske, držite razmak i za let se prijavite online

"Putnicima preporučujemo i zapravo molimo da nose maske i da prijavu za let obave online i prije dolaska u luku, jer se tako smanjuje kontakt, a ako to baš ne mogu obavit će to ili na 'self chek-in-u' ili na šalteru u luci. Također je važno da u zrakoplov nose što manje ručne prtljage, jer je i to sada ograničeno, kao i da koriste dezificijense za ruke koji su u dozatorima na senzor, bez dodira, po cijeloj luci", poručila je Vrbanc.

Direktor održavanja zračne luke Frano Mikulić kazao je da pojačanu pažnju pridaju ventilacijskim i klimatizacijskim sustavima i čestom provjetravanju.