PLAN RESTRUKTURIRANJA

ZABA postaje najveći vlasnik Optima Telekoma

03.04.2013 u 14:18

Bionic
Reading

Planom predstečajne nagodbe Optima Telekom je ponudio vjerovnicima pretvaranje približno polovice dugova u kapital, nakon čega bi najveći pojedinačni vlasnik drugog po veličini hrvatskog fiksnog telekom operatera postala Zagrebačka banka, a udjel dosadašnjeg većinskog vlasnika Matije Martića spao bi na svega 3,6 posto

Nakon što je 13. veljače pokrenuo postupak predstečajne nagodbe, Optima Telekom je početkom tjedna objavio plan financijskog i operativnog restrukturiranja, čijim provođenjem bi se trebali stvoriti preduvjeti za nastavak poslovanja.

Prezaduženost i nedostatak obrtnih sredstava glavni su razlozi zbog kojih je Optima ušla u predstečajnu nagodbu. Krajem 2012. imovina tvrtke je bila je u minusu od 562,6 milijuna kuna što je posljedica kumuliranog gubitka od 785 milijuna kuna. Obrtni kapital bio je u negativi 135,4 milijuna kuna, a manjak likvidnosti iznosio je 96,2 milijuna kuna.

Ukupan dug dosegnuo je 1,1 milijardu kuna, a najveći vjerovnik je Zagrebačka banka na koju otpada više od polovice duga.

Plan financijskog restrukturiranja čijom realizacijom bi se dug trebao svesti u prihvatljive okvire obuhvaća otpis kamata i naknada, pretvaranje dijela duga u kapital te dugoročni reprogram ostatka duga.

Optima Telekom predlaže ključnim vjerovnicima da svoja potraživanja u iznosu od 489,9 milijuna kuna pretvore u kapital, pri čemu bi za svakih 10 kuna potraživanja dobili jednu dionicu. Uz konverziju dijela duga, Optima traži otpis kamata i naknada u iznosu od 68,6 milijuna kuna, čime bi se ukupan dug smanjio na 529,5 milijuna kuna. Ostatak duga prolongirao bi se na rok od devet do 13 godina, uz 'grace' period od tri godine.

Ukoliko vjerovnici prihvate predloženi plan, u novoj vlasničkoj strukturi dominirala bi Zagrebačka banka s udjelom od 38,7 posto, na drugom mjestu bi bio Hrvatski Telekom sa 6,8 posto temeljnog kapitala, a udjel dosadašnjeg većinskog vlasnika Matije Martića spao bi na 3,6 posto.

Restrukturiranje duga preduvjet je za realizaciju poslovnog plana, kojim se predviđa povećanje prihoda za 50 milijuna kuna do 2017. godine, uz EBITA maržu od oko 23 posto. Paralelno s rastom prihoda društvo planira postupno smanjenje operativnih troškova što bi, uz smanjenje financijskih izdataka, omogućilo poslovanje s dobiti već od 2013. godine.