PONUDA BANAKA

Za švicarce tri modela prema imovinskom stanju dužnika

30.01.2015 u 11:15

Bionic
Reading

U pregovorima oko rješavanja problema kredita u 'švicarcima' banke ustraju na modelu koji se temelji na socijalnom stanju dužnika i njegovoj imovini

Banke su spremne na sebe preuzeti veći trošak samo u slučaju socijalno ugroženih građana, ali ne i otpis duga bolje stojećim korisnicima kredita, piše Jutarnji list.

Izgledno je da će banke ponuditi različite mjere za svaku skupinu klijenata, ovisno o njihovoj dohodovnoj i imovinskoj situaciji, kao i namjeni uzetog kredita. Tako bi rješenja mogla ići u tri smjera.

Dio kredita u 'švicarcima' bi se konvertirao u eure, što znači da nakon 'prebijanja' troška klijent može nastaviti otplaćivati kredit u eurima, po kamatnoj stopi koja vrijedi za eurodužnike.

Za dio dužnika koji su u maloj težoj situaciji u ponudi bi bio tzv. balon, što znači da bi se zamrznuo tečaj za anuitete na određeno razdoblje, a razlika bi se uplaćivala u poseban fond. Pritom bi se trošak također dijelio po nekoj formuli. Opcija balona bila bi ponuđena i korisnicima kredita u eurima koji također imaju teškoće s otplatom.

Na koncu, oni koji ni to ne moguvratili bi stan banci i uzeli ga u najam, uz mogućnost prvokupa.