TRK U POREZNU UPRAVU

Za reprogram poreznog duga imate još samo do ponedjeljka!

10.08.2012 u 12:55

Bionic
Reading

Početkom idućeg tjedna ističe dodatni jednomjesečni rok u kojem su poduzetnici mogli podnositi zahtjeve za reprogramiranje poreznog duga. U poreznoj upravi zasad šute o odazivu poduzetnika, a sudeći po rezultatima dosadašnjih pokušaja utjerivanja poreznog duga na taj način, ne treba previše očekivati

S 'liste srama' ispala 524 dužnika

Porezna uprava jučer je objavila izvješće o uplatama poreznih obveznika koji su brisani s liste dužnika jer su svoj dug podmirili u cijelosti te poreznih obveznika koji su ispali s liste jer im je dug postao niži od graničnog iznosa. U cijelosti je dug podmirilo 126 poreznih obveznika, koji su ukupno uplatili 10,4 milijuna kuna, Još 398 poreznih obveznika izbrisano je s liste jer su djelomično podmirili svoj dug. Oni su ukupno u poreznu blagajnu uplatili 28,2 milijuna kuna

Ministar Slavko Linić početkom srpnja poduzetnicima u teškoćama dao je još jednu priliku za reprogram poreznog duga. Glavni razlog takav potez bio je prilično slab odaziv poreznih dužnika na prvi poziv Ministarstva financija, koji je bio na snazi do kraja travnja.

U prvom krugu podneseno je oko 8.500 zahtjeva za reprogram poreznog duga za iznos od oko četiri milijarde kuna. Ministar Slavko Linić ocijenio je tada da se mnogi nisu javili zbog kratkog roka i nedovoljne informiranosti.

Kako bi olakšali podnošenja zahtjeva te postigli veću učinkovitost u provedbi postupka po zahtjevu, u novom krugu privlačenja dužnika poreznici su kreirali posebne obrasce koje poduzetnici trebaju popuniti.

U zahtjevu za reprogramiranje, između ostaloga, poduzetnik treba navesti želi li reprogramirati cjelokupan dug ili samo dio duga. Također, treba definirati rok otplate, pri čemu reprogram ne može biti dulji od 36 mjeseci. Poduzetnik treba predložiti i instrumente osiguranja naplate potraživanja - hipoteku na nekretninama ili udjelima, bankarsku garanciju ili nešto slično.

Za poreznu upravu važna je i informacija o razlogu nastanka poreznog duga. Zato se traži i kratak opis poteškoća s kojima se suočavao poduzetnik u proteklom razdoblju. U kratkim crtama treba navesti i financijske planove za iduće tri godine te mjere koje se namjeravaju poduzeti za ozdravljenje i stabiliziranje poslovanja.