NJEMAČKA TVRTKA HAIX

Za proizvodnju obuće izabrali Međimurje i ulažu 20 milijuna eura

19.09.2014 u 18:15

  • +2

Tvornica Haix

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Varaždinske vijesti

Bionic
Reading

'Moja je odluka bila da 1999. dođemo u Hrvatsku, gdje se dobro osjećam, i zato ćemo tu u Međimurju uložiti ukupno 20 milijuna eura', rekao je Ewald Haimerl, predsjednik uprave njemačke kompanije Haix, predstavljajući 12 milijuna eura vrijedno ulaganje u proširenje i opremanje novih pogona ovog svjetskog lidera u proizvodnji profesionalne obuće

U poslovnoj zoni u Maloj Subotici nedaleko od Čakovca, Haix je prije četiri godine izgradio i opremio tvorničke hale od šest tisuća četvornih metara, vrijedne osam milijuna eura, u kojima danas radi šestotinjak zaposlenika. Prije dvije godine kupljen je stroj za direktno nabrizgavanje obuće (DESMA) vrijedan više od milijun eura, koji je tada bio jedan od četiri u svijetu. Zahvaljujući ulaganjima u tehnologiju, danas dnevno proizvedu 3.500 pari funkcionalne obuće za policiju, vatrogasce, šumare, vojsku i slična zanimanja, a posljednjih godinu dana rade i sportsku obuću.

'Jako smo ponosni na proizvodne standarde koje dostižemo u Hrvatskoj', naglasio je Haimerl, napominjući da još od 2010. godine Haix uspješno plasira cipele s oznakom 'Made in Croatia' diljem svijeta, od Europe, preko Amerike do Azije.

Prošle je godine Haix počeo proizvoditi posebnu seriju cipela (black eagle safety) koja predstavlja revoluciju u proizvodnji funkcionalne obuće jer se radi o zaštitnoj cipeli atraktivnog izgleda, koja je lagana i udobna gotovo kao sportska obuća.

Zbog iznimno velike potražnje za novim proizvodima koji se razvijaju u Njemačkoj, odlučeno je da se ove godine postojeći pogoni udvostruče, a proizvodnja poveća na oko sedam tisuća pari dnevno. Kada bude gotova krajem godine, nova investicija omogućit će i nova zapošljavanja, pa će biti otvoreno 200 novih radnih mjesta, a još 250 zaposlenika bit će zaposleno kao zamjena za djelatnike koji odlaze u mirovinu.

'Moram zahvaliti vlasniku za ovo ulaganje kojim Haix mijenja trend te vraća proizvodnju obuće u Europu, dok mnogi odlaze u Aziju zbog jeftinije proizvodnje. I mi isto želimo što više, ali samo uz humane uvjete proizvodnje i visoku tehnologiju', naglasio je prokurist tvrtke Haix Obuća Markus Lins predstavljajući koncept 'Transparentnost od ispaše goveda do završne obuće'.

Haix, kako je upozorila Suzana Mlinarić iz Haix Obuće, posebnu pozornost daje uvjetima rada i zaštiti na radu, pa tako koristi samo ljepila na bazi vode na radnim mjestima koja imaju posebnu klimatizaciju, a zaposlenicima osigurava svježe voće i vodu, kao i gimnastiku te tečajeve engleskog i njemačkog. Podmiruje i troškove specijalnih terapija ako su nužne, dok svim zaposlenicima plaća dopunsko osiguranje te svima koji uplaćuju u treći mirovinski stup daje još toliko koliko i oni. Ulaže i u kadrove, pa je tako revitalizirano zamrlo školovanje za obućare u Međimurskoj županiji, koje obuhvaća 23 naučnika.

'Haix je s maksimalnim brojem bodova prošao provjeru Inicijative poslovno društvene suglasnosti (BSCI) koja potvrđuje pravovremenu isplatu plaća, plaćanje prekovremenih sati, primjerene radne uvjete, sredinu bez diskriminacije i bez dječjeg rada', naglasila je Mlinarić dodavši da zaposlenici svake dvije godine na tajnim izborima biraju svog predstavnika čije primjedbe poslovodstvo prihvaća vrlo ozbiljno, dok poduzeće ima i poseban kodeks socijalne odgovornosti prema zaposlenicima.

Inače, zaposlenici ove tvrtke imaju u prosjeku plaću oko 4.000 kuna, a prosječna dob radnika je 35 godina.

Građevinska dozvola za 10 dana

Kod gradnje pogona Haix puno drži do održivosti, pa tako naša tvornica koristi kišnicu za tehnološke vode, zatim solarnu energiju i višak topline za zagrijavanje koju stvaraju kompresori, a tu je i napredna usisna tehnika koja dolazi do svakog radnog mjesta i inteligentno upravljanje objektom i proizvodnim procesima, upozorio je Lins naglasivši da su pogoni Haix grupe bili prvi industrijski pogoni u Hrvatskoj koji su imali dizalice topline. 'Ove godine započeli smo novu investiciju zahvaljujući i iznimno dobroj suradnji s Međimurskom županijom koja nam je za svega deset dana izdala građevinsku dozvolu za objekt površine šest tisuća kvadrata. Zbog toga još jednom zahvaljujem županu Posavcu i njegovim suradnicima', rekao je Lins napominjući da će novo ulaganje dovesti i do osjetno većih skladišnih kapaciteta.