slika se bistri

Za ovu godinu mirni smo po pitanju plina, ali što donosi 2023.: 'Energetska kriza u Europi nema veze s Putinom, naprotiv...'

12.12.2022 u 21:42

Bionic
Reading

Energetska kriza koja je zahvatila Europu nema puno veze s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, naprotiv. Smatra to Per Lekander, partner u investicijskom društvu Clean Energy Transition LLP, tvrdeći da su upravo Putinovi postupci pomogli u rasvjetljavanju i poboljšanju situacije

Naime Lekander je u velikom intervjuu za CNBC govorio o tome kako se situacija s kojom se suočavaju energetska tržišta razvijala posljednjih mjeseci.

'Ovog ljeta, nakon što je Rusija smanjila opskrbu plinom, mislio sam da će zima biti strašna; od gašenja velikog dijela njemačke industrije do velikih rezova. No kako se zasad čini, stvari idu nabolje', rekao je Lekander iz Clean Energy Transition LLP-a, društva koje se bavi upravljanjem investicijskim fondovima i usredotočeno je na kapitalna ulaganja u komunalna i energetska tržišta.

Referirajući se na povećanje kapaciteta solarne energije i terminala za ukapljeni prirodni plin, Lekander je naglasio važnost smanjenja potražnje. 'Rekao bih da je potražnja za električnom energijom pala za deset posto, a potražnja za plinom pala je za oko 20 posto. Malo je veća u industriji, a malo manja na osobnoj razini; malo više na sjeveru, malo manje na jugu, ali to je otprilike to. Dakle, što se tiče plina, rekao bih da je najgore prošlo kad govorimo o sigurnosti opskrbe', ustvrdio je Lekander.

Rečeno mu je da će, iako mnogi stručnjaci smatraju da je najgore za sada prošlo, gore doći sljedeće godine. 'To nije u redu. Pod pretpostavkom da ostanu ove uštede plina – kako sada možemo vidjeti, imamo stvarno jako hladno vrijeme – još uvijek crpimo manje od tipične sezone. Ključna stvar je to da se držimo štednje u potražnji. Ako to učinimo i sve dok imamo pristup LNG-u – za koji bih rekao da izgleda vrlo vjerodostojan – svjedočit ćemo visokim cijenama možda još godinu ili dvije, ali ne bih rekao da je riječ o pitanju sigurnosti opskrbe', smatra Lekander.

  • +5
Plinovod u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

Situacija sa strujom je, međutim, 'malo drugačija', ustvrdio je Lekander te dodao da razlog zbog kojeg imamo energetsku krizu u Europi ima vrlo malo veze s Putinom. 'Gotovo bih rekao da je Putin poboljšao situaciju', rekao je te pojasnio da je, po njegovu mišljenju, trenutna situacija rezultat niza čimbenika. 'Ovo je posljedica dugotrajnih manjih ulaganja u obnovljive izvore energije, a zatim političkih zatvaranja nuklearne energije, ugljena, lignita itd.', naveo je. 'Mogli ste to vidjeti već 2018. godine. Kad kažem da je sad bolje, mislim na to da su neka od spomenutih zatvaranja povučena, u Njemačkoj, naprimjer. Drugo, imate smanjenje potražnje od deset posto', dodao je.

Lekanderovi komentari dolaze u vrijeme velikih poremećaja na globalnim energetskim tržištima zbog ruske invazije na Ukrajinu u veljači. Prema Eurostatu, Kremlj je bio najveći dobavljač prirodnog plina i naftnih ulja u EU 2021., ali je izvoz plina iz Rusije u Europsku uniju ove godine pao.

Velika europska gospodarstva također pokušavaju smanjiti potrošnju i ojačati zalihe iz alternativnih izvora za hladnije mjesece pred nama, ali i za dugoročno razdoblje. Istodobno, veliki industrijski igrači poput Njemačke odlučili su ponovno pustiti u rad brojne elektrane na ugljen kako bi nadoknadili nedostatak ruskog plina.

  • +5
Njemačka nuklearna elektrana Isar 2 Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

Krajem rujna Europsko vijeće objavilo je da su ministri energetike iz članica EU-a postigli dogovor o 'hitnim mjerama za smanjenje cijena energije'. 'Vijeće se složilo s dobrovoljnim ukupnim ciljem smanjenja od deset posto bruto potrošnje električne energije i obveznim ciljem smanjenja od pet posto potrošnje u vršnim satima, kad je struja najskuplja', dodaje se.

Sigurnost opskrbe trenutno je vruća tema, a u srijedu je objavljeno da Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD osnivaju novo energetsko partnerstvo usmjereno na jačanje energetske sigurnosti i smanjenje cijena. Partnerstvom za energetsku sigurnost i pristupačnost UK-a i SAD-a, kao što je poznato, upravljat će zajednička akcijska skupina koju vode dužnosnici Bijele kuće i britanske vlade. Među ostalim, grupa će poduzeti napore kako bi osigurala da tržište poveća opskrbu ukapljenog prirodnog plina iz SAD-a u Ujedinjenom Kraljevstvu.