NOVI NATJEČAJ

Za održivo korištenje i razvoj genetskih izvora u poljoprivredi deset milijuna kuna

29.12.2022 u 16:36

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo da je objavljen novi natječaj iz Programa ruralnog razvoja, za provedbu podmjere 10.2. 'Potpora za očuvanje, održivo korištenje i razvoj genetskih izvora u poljoprivredi', vrijedan deset milijuna kuna

Rok za podnošenje prvog dijela zahtjeva za potporu je od 6. veljače do 10. travnja 2023., a za podnošenje drugog dijela zahtjeva za potporu do 15. prosinca 2023.

Svrha potpore je, kako su istaknuli iz Ministarstva, potaknuti poljoprivredne prakse koje su korisne za okoliš, ublažiti negativne učinke poljoprivrede i povećati bioraznolikost, kao i očuvati genetske resurse vezane uz poljoprivredu te očuvati tradicionalne biljne i životinjske vrste koje su prilagođene lokalnim uvjetima te su u opasnosti od izumiranja.

Korisnici su javna tijela i pravne osobe koje se u skladu s nacionalnim zakonodavstvom bave očuvanjem biljnih ili životinjskih genetskih izvora. Visina potpore po korisniku računa se prema broju prihvatljivih aktivnosti i iznosi najviše do 50 tisuća eura po pojedinoj aktivnosti, uz stopostotan intenzitet potpore, naveli su iz Ministarstva.

Također su podsjetili da je do sada za očuvanje, održivo korištenje i razvoj genetskih izvora u poljoprivredi ugovoreno više od 45 milijuna kuna potpora.