DANICA PURG:

'Za Europu je kriza vodstva gora od financijske krize'

06.10.2011 u 16:03

Bionic
Reading

'Poduzeća griješe što zbog krize smanjuju troškove obrazovanja i ne rade dovoljno na razvoju kompetentnosti', naglasila je predsjednica Poslovne škole Bled Danica Purg u plenarnom predavanju na Combis konferenciji na kojoj je ove godine krovna tema Kompetentnost i izvrsnost

Polazeći od teze da je kompetentan menadžer najvažniji za izbjegavanje krize, profesorica Purg govorila je o ključnim vještinama koje su potrebne za izgradnju kompetentnog menadžera. Prema njezinim riječima, jedna od najvažnijih stvari je pravilno određivanje prioriteta. 'Istraživanja pokazuju da menadžeri provode manje od 15 posto vremena na strateške stvari, a većina vremena ode im na nevažne pojedinosti – protokol, sastanke i sl.', rekla je Purg.

Naglasila je i iznimnu važnost kvalitetnog timskog rada unutar kojega menadžer mora razvijati vještine motiviranja ljudi i pregovaranja. Sve značajniju ulogu u poslovnom svijetu igra i networking koji se može podijeliti na tri razine: strateški networking (poznavanje osoba koje vam mogu pomoći da dođete do nekoga važnog), osobni networking (pripadnost klubovima, cehovskim udrugama i sl.) i unutarnji networking (povezanost s ljudima unutar organizacije). 'Da bi ste mogli razviti kvalitetan networking, važno je da uvijek imate nešto što možete podijeliti s osobama iz vaše mreže', istaknula je Purg.

Bitna karakteristika uspješnog menadžera je i poznavanje industrije i trendova, a za veliki uspjeh potrebno je i strateško razmišljanje, proaktivna orijentacija i kreativnost. Profesorica Purg istaknula je i važnu ulogu umjetnosti i znanosti u razvoju modernog menadžmenta. 'Umjetnost šokira, inspirira i provocira i zato može pomoći menadžerima da na drukčiji način sagledaju probleme s kojima su suočeni', poručuje predsjednica bledske poslovne škole kroz koju je u 20 godina djelovanja prošlo više od 55.000 polaznika.

Govoreći o problemima s kojima se suočava Europa, profesorica Purg je ustvrdila da je za Europu najveći problem kriza lidershipa, 'Jedini pravi lider u Erupi je njemačka kancelarka Angela Merkel', smatra Purg.

Na predavanje profesorice Purg nadovezao se okrugli stol na kojem su vodeći menadžeri hrvatske IT industrije pokušali dati odgovor na pitanje koliko su školovanje i IT certifikati u funkciji kompetentnosti te utječu li i koliko na izvrsnost u poslovanju. Krešo Perica, glavni direktor IBM-a Hrvatska, smatra da su certifikati potvrda određenog nivoa znanja, ali da su oni samo prvi korak u dokazivanju kompetentnosti.

Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska, naglasio je da su certifikati dokaz znanja. 'S certifikatom možete raditi bilo gdje u svijetu', naglasio je Vidaković, napominjući da projekti u kojima ima više certificiranih pojedinaca imaju veću uspješnost.

Irena Jonjić-Šimović, glavna operativna direktorica za poslovne korisnike i članica Uprave HT-Hrvatskog Telekoma, otvorila je pitanje koliko nas certifikati ograničavaju u novim spoznajama, naglašavajući da su za uspješnost projekata važne mnoge kompetencije za koje nisu dovoljni certifikati.

Na okruglom stolu je bilo riječi i o tamnoj strani certifikata u slučajevima kada je na javnim natječajima ključni uvjet sudjelovanja određena količina i vrsta certifikata. Sudionici rasprave složili su se da se na taj način mogu namještati natječaji te da bi glavni kriterij kod dodjele poslova trebale biti reference, a ne certifikati.