VELIK INTERES

Za energetsku obnovu obiteljskih kuća do podneva stiglo više od 7400 prijava

13.03.2024 u 14:06

Bionic
Reading

Na javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća već je prvog dana, u srijedu do 12 sati, zaprimljeno 7418 prijava građana, izvijestio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, poručivši da budžet još nije potrošen

Riječ je o pozivu vrijednom 120 milijuna eura, dosad najizdašnijem, putem kojeg građani za mjere energetske učinkovitosti i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije mogu dobiti do 62.120 eura bespovratnih sredstava.

Direktor Fonda Luka Balen poručio je da budžet za javni poziv još nije potrošen te se građani mogu prijaviti. Ističe kako je u odnosu na prethodni poziv, osigurano skoro tri puta više sredstava. 'Cilj je da svi vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koji imaju spremne projekte i udovoljavaju uvjetima javnog poziva dobiju sufinanciranje za energetsku obnovu svojih domova', poručio je Balen.

Dodao je da je rekordnim iznosom od 120 milijuna eura koje je osigurala Vlada podižu standard građana te idu prema većoj proizvodnji energije iz obnovljivih izvora za vlastitu potrošnju. 'Energetska obnova ima brojne koristi i to ne samo u smanjenju troškova energije, već i boljoj kvaliteti života jer energetski obnovljene kuće više štede - više vrijede', poručio je Balen.

  • +3
Energetska obnova Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Čutuk

Od danas, od 9 sati se sa stranica Fonda mogu preuzeti svi potrebni obrasci, koje je, uz ostalu dokumentaciju, potrebno učitati u prijavnu aplikaciju. Zahtjeve građani dostavljaju kroz sustav eFZOEU na platformi Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalno društva.

Sufinanciranje se može dobiti za toplinsku izolaciju, energetski učinkovitu stolariju ili neki od sustava korištenja obnovljivih izvora energije, poput dizalica topline, kotlova na biomasu, solarnih panela ili fotonaponskih elektrana. U Fondu kažu da je sustav jutros radio bez većih poteškoća te su prijavitelji uspješno podnosili svoje zahtjeve. Dosad zaprimljeni zahtjevi u prosjeku su vrijedni oko 12.000 eura po prijavi.