STIGLI PODACI

Generali Grupa: 'Imamo rekordne rezultate uz ubrzani rast dividende po dionici'

13.03.2024 u 12:33

Bionic
Reading

Generali je izvijestio o rekordnim rezultatima uz ubrzani rast dividende po dionici. Predložena dividenda po dionici od 1,28 € (+ 10,3 %) potvrđuje snažan fokus Grupe na naknade dioničarima i postiže kumulativni cilj dividende za razdoblje 2022.-2024. godine, izvijestili su iz Grupe

CEO Generali Grupe Philippe Donnet izjavio je: 'Snažna izvedba Generalija u 2023. godini, potkrijepljena rekordom u operativnom i neto rezultatu s pozitivnim doprinosom svih segmenata, pokazuje uspješno izvršenje naše strategije ‘Lifetime Partner 24: Driving Growth’.

Zahvaljujući našoj snažnoj novčanoj i kapitalnoj poziciji, ubrzavamo rast dividendi za naše dioničare. Grupa je u najboljoj formi u kojoj je ikad bila kao profitabilan, diversificiran igrač u osiguranju i upravljanju imovinom. Budući uspjeh Generalija također će imati koristi od akvizicija Conninga i Liberty Segurosa. Želio bih iskoristiti ovu priliku da zahvalim svim našim kolegama i agentima na njihovom trudu da postignemo ove vrlo pozitivne rezultate. Oni su temelj našeg puta održivog rasta i naše predanosti da djelujemo kao odgovoran investitor, osiguravatelj, poslodavac i korporativni građanin.'

Milano - Na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, Upravni odbor Assicurazioni Generali odobrio je konsolidirana financijska izvješća i nacrt financijskih izvješća matičnog društva za 2023. godinu. Bruto zaračunate premije porasle su na 82.466 milijuna eura (+ 5,6 %), zahvaljujući rastu u segmentu neživotnih osiguranja.

Neto priljevi životnih osiguranja iznosili su -1.313 milijuna eura. Četvrto tromjesečje pokazalo je poboljšanje općeg trenda neto priljeva životnih osiguranja u usporedbi s prethodnim tromjesečjima, s nižim neto odljevima iz štednje i pozitivnim neto priljevima podjednako u unit-linked i zaštitnim linijama. To je u skladu sa strategijom Grupe za repozicioniranjem životnog portfelja, a također odražava trendove u industriji uočene u bankarskim kanalima u Italiji i Francuskoj.

Operativni rezultat snažno se povećao i dosegao rekordnih 6.879 milijuna eura (+ 7,9 %), uz rast u svim linijama poslovanja, odražavajući otpornost i diverzifikaciju izvora dobiti.

Konkretno, poslovni rezultat segmenta neživotnog osiguranja porastao je na 2.902 milijuna eura (+ 15,8 %). Kombinirana kvota poboljšana je na 94,0 % (-1,4 p.p.), vođena nižim omjerom gubitaka, prvenstveno zahvaljujući većem učinku diskontiranja i nižem nediskontiranom kombiniranom omjeru trošenja, kompenzirajući značajan utjecaj prirodnih katastrofa.

Operativni rezultat u segmentu životnog osiguranja bio je solidan na 3.735 milijuna eura (+ 1,7% ), a marža novih poslova porasla je na 5,78 % (+ 0,09 p.p.). Operativni rezultat u segmentu upravljanja imovinom porastao je na 1.001 milijun eura (+ 4,9 %), potaknut snažnim doprinosom Bance Generali. Operativni rezultat u segmentu holdinga i ostalih poslova poboljšan je na -320 milijuna € (-339 milijuna € u fiskalnoj 2022. godini).

Prilagođeni neto rezultat dostiže rekordnu razinu od 3.575 milijuna eura (3.133 milijuna eura u fiskalnoj 2022. godini). To je ponajprije zahvaljujući poboljšanom operativnom rezultatu, koji je imao koristi od diverzificiranih izvora dobiti, jednokratnog kapitalnog dobitka povezanog s prodajom razvoja nekretnina u Londonu (193 milijuna eura bez poreza) i jednokratne naknade za restrukturiranje u Italiji (oko -165 milijuna eura neto poreza), istovremeno odražavajući utjecaj od - 71 milijuna eura umanjenja vrijednosti ruskih instrumenata s fiksnim prihodom zabilježenih u fiskalnoj 2022. godini.

Neto rezultat poboljšan je na 3.747 milijuna eura (2.235 milijuna eura u fiskalnoj 2022. godini), također zahvaljujući kapitalnoj dobiti od 255 milijuna eura od prodaje Generali Deutschland Pensionskasse. Dionički kapital Grupe povećao se na 29,0 milijardi eura (+ 8,7 %), zahvaljujući neto rezultatu za to razdoblje, djelomično kompenziranom isplatom dividende. Ugovorena margina usluge (CSM) porasla je na 31,8 milijardi EUR (31,0 milijarda EUR za fiskalnu 2022. godinu).

Ukupna imovina Grupe kojom se upravlja porasla je na 655,8 milijardi eura (+ 6,6 % u usporedbi s fiskalnom 2022. godinom) prvenstveno odražavajući pozitivan tržišni učinak. Grupa je potvrdila svoju solidnu kapitalnu poziciju, s omjerom solventnosti od 220% (221% u fiskalnoj 2022. godini).