ZADRŽAN REJTING

Za D&B Hrvatska zemlja blagog rizika poslovanja

19.08.2010 u 13:29

Bionic
Reading

Bonitetna kuća Dun & Bradstreet (D&B) u izvješću za kolovoz Hrvatskoj je zadržala kreditni rejting DB3d koji označava blagi rizik poslovanja, uz i dalje rastući trend, prenosi agencija Bonline.

Rejting je snižen za četiri države, Kubu, Španjolsku, Ugandu te Mađarsku koja je prošlog mjeseca bili u rangu s Hrvatskom (DB3d), a sada joj je rejting snižen na DB4a. Razlog snižavanja rejtinga Mađarske ponajprije je zabrinutost oko utjecaja dužničke krize u eurozoni, kao i oko političkog rizika, visokog javnog duga i loše ekonomske prognoze, navode iz D&B.

Analitičari te bonitetne kuće u izvješću za Hrvatsku podsjećaju da je peto tromjesečje uzastopno zabilježen ekonomski pad i u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje lani pad je bio 2,5 posto.

Iz D&B pritom navode kako su investicijske aktivnosti pale za 13,9 posto na godišnjoj razini, kako je nastavljen pad i privatne i javne potrošnje, dok je izvoz povećan za 3,6 posto, a uvoz je, zbog slabe domaće potražnje, smanjen za 4,8 posto.

D&B očekuje u Hrvatskoj blagi oporavak u drugoj polovici godine te predviđa godišnji realni rast BDP-a od 0,5 posto u 2010.

No, i taj slabašni rast mogao bi biti ugrožen fiskalnim rizicima, sporim oporavkom u Europskoj uniji i nesređenošću financijskih tržišta, kaže se u izvješću.

D&B upozorava da je planirani proračunski deficit već premašen u prvom polugodištu. Kako bi financirala deficit i dospjele obveze, Vlada će se morati dodatno zadužiti izdavanjem obveznica, a morat će i ubrzati provedbu programa ekonomskog oporavka te za to osigurati javnu i političku potporu, smatraju u D&B-u.

To joj pak, kako se dodaje, neće biti lako nakon izlaska HSLS-a iz vladajuće koalicija, a bit će suočena i s odlučnošću sindikata u provedbi referenduma o izmjenama Zakona o radu što pak može naštetiti povjerenju investitora u sposobnost Hrvatske da poboljša svoju poslovnu klimu.

Pozitivnim se ocjenjuju razgovori Hrvatske i Rusije o energetskom projektu Družba Adria koji predviđa spajanje Janafova naftovoda na ruski naftovod Družba, čime bi se omogućilo da Omišalj postane glavna izvozna luka za rusku naftu na Mediteranu. Družba Adria donijela bi Hrvatskoj znatne financijske i geostrateške koristi, ocjenjuje se u izvješću.