prosvjed iz veljače

Vučković: Ministarstvo može ispuniti većinu zahtjeva seljaka

01.03.2024 u 17:50

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede može ispuniti većinu zahtjeva seljaka koji su prosvjedovali tijekom veljače, ali ne može ispuniti onaj koji se tiče upisa državnog zemljišta u ARKOD, izjavila je u petak ministrica poljoprivrede Marija Vučković, nakon sastanka s poljoprivrednicima koji su prosvjedovali tijekom veljače.

"Od deset zahtjeva ne možemo ispuniti onaj koji se odnosi na upis državnog zemljišta koje nikad nije bilo pod ugovorom u ARKOD, a koristilo bi se. Možemo samo požuriti natječaje i tamo gdje bude potrebno preuzimati natječaje jedinica lokalne samouprave kako bi se taj problem razriješio", obrazložila je Vučković.

"Poljoprivrednici su zadovoljni što ćemo uvesti državne i investicijske potpore, no tražili su da to ne bude od 1. siječnja 2025. nego ranije, a mi smo se složili da ćemo sigurno objaviti natječaje ranije i pokušat ćemo imati prve ugovore u 2024. godini", rekla je.

Dodatno su, kako je rekla, prikazani sustavi planiranih nacionalnih potpora tijekom ove godine kao i planirane isplate po jedinstvenim zahtjevima za potpore.

Bude li moguće isplate ćemo obaviti ranije, ako ne ostat ćemo u rokovima koji su predviđeni regulativom - do 30. lipnja, a kroz ožujak, travanj i svibanj najveći dio njih, preko 90 posto", rekla je.

Na sastanku je, kako je rekla, bilo riječi i o prijedlogu neplaćanja poreza na nekretnine prilikom zamjene poljoprivrednog zemljišta kao što se plaća danas, kada oba poljoprivrednika koja mijenjaju zemljište plaćaju porez.

"Dobili smo pozitivan stav Ministarstva financija, no radi se i o prihodu jedinica lokalne samouprave. Stoga ćemo poštivati njihovu supsidijarnost. Smatramo da to nije materijalno značajan prihod, a ispunjavanje ovakvih zahtjeva može puno pomoći hrvatskim poljoprivrednicima, pa vjerujem i da će se u tijeku 2024. godine to razriješiti", rekla je Vučković.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mladen Jakopović kaže da je zadovoljan postignutim na sastanku i da je dosta toga prihvaćeno, poput dobrovoljnog načela za geotagirane fotografije.

"U ovom trenutku, u kojemu je otvoren dijalog s Ministarstvom poljoprivrede i drugim ministarstvima, jer neke teme nisu samo za ministarstvo poljoprivrede, nema potrebe za nekim većim akcijama što se tiče prosvjeda", kaže Jakopović.

Na sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Državnog inspektorata, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore.