POLJOPRIVREDNICI U AKCIJI

Kaos u Bruxellesu: Prosvjednici pale gume, policija aktivirala vodene topove

26.02.2024 u 12:14

Bionic
Reading

Ogromna kolona traktora zakrčila je Bruxelles u ponedjeljak, prekinuvši promet u gradu dok poljoprivrednici prosvjeduju protiv zelene politike EU-a. Stotine belgijskih farmera uputile su se prema kružnom toku Schuman, gdje se danas sastaju ministri poljoprivrede EU-a

Poljoprivrednici u nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Italiju i Španjolsku, prosvjeduju protiv politika EU-a o zaštiti okoliša, boreći se s padom prihoda, visokim troškovima i konkurencijom jeftinog uvoza.

Policija je upozorila stanovnike Bruxellesa da koriste javni prijevoz, no zatvorene su stanice metroa Schuman i Maalbeek.

Policija s opremom za razbijanje nereda patrolirala je u blizini barikada postavljenih na glavnim ulaznim točkama u zgradu Europskog vijeća, gdje su se okupili ministri poljoprivrede 27-članog bloka. Deseci traktora okićenih zastavama i transparentima bili su poredani u kolonama, prenosi N1.

Neki su žalili za onim što vide kao polaganu smrt obrade zemlje. 'Poljoprivreda. Kao dijete sanjaš o tome, kao odrastao umireš od toga', rekao je jedan, prenosi AP.

  • +10
Prosvjed poljoprivrednika u Bruxellesu Izvor: Profimedia / Autor: Ata Ufuk Seker / AFP / Profimedia

Poljoprivrednici su bacili prikolicu s gumama nekoliko stotina metara od zgrade Europskog vijeća, a policija je dovela vodene topove prije nego što su zapaljene hrpe gume. Nekoliko traktora probilo se kroz jednu barijeru, poslavši policajce u jurnjavu, a policija je aktivirala i vodeni top.

Početkom mjeseca slični su prosvjedi postali nasilni jer su farmeri palili bale sijena te bacali jaja i petarde na policiju u blizini samita čelnika EU-a.

'Zanemaruju nas', rekla je za Associated Press Marieke Van De Vivere, poljoprivrednica iz regije Gent u sjevernoj Belgiji.

Pozvala je ministre 'da budu razumni prema nama, da dođu s nama na dan raditi na polju ili s konjima, sa životinjama, da vide da to nije baš lako… zbog pravila koja su nam postavili'.

Prosvjedi su zadnji u nizu skupova i demonstracija poljoprivrednika diljem Europe.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube