UDRUGA FRANAK:

Vrhovni sud je radio u sprezi s politikom, idemo na Ustavni sud!

18.05.2015 u 13:35

Bionic
Reading

'Udruga franak i savez Potrošač podnijet će do 13. lipnja ustavnu tužbu protiv presude Vrhovnog suda u slučaju Franak, najavili su članovi Udruge Franak na konferenciji za novinare

'Udruga Franak je nezadovoljna odlukom Vrhovnog suda te iskreno sumnjamo u spregu izvršne i sudske vlasti, izjavio je Krešimir Bajamić iz Udruge Franak.

Dodao je da će na temelju presude nastaviti borbu za ostvarivanje svojih prava, koja uključuje i podizanje tužbe pred Ustavnim sudom. 

'Ustavna tužba temeljit će se na mogućim odredbama Ustava vezanim uz pravično suđenje i jednakost pred zakonom'. pojasnio je Nikša Valjalo, odvjetnik saveza Potrošač. Najavio je i mogućnost obraćanja Eurospkom sudu za ljudska pava ukoliko Ustavni sud zauzme negativan stav. 

'Vrhovni sud nije donio dobru odluku kada je potvrdio zakonitost valutne klauzule. Za razliku od drugih država koje su imale problem s kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima, Vrhovni sud je propustio zatražiti mišljenje Europskog suda pravde što je najbolji dokaz da ta odluka nije rezultat težnje za pravom i pravdom već se radi o zaštiti krupnog kapitala. Potrošači su opet ostali bez ikakve zaštite i preušteni sami sebi te je sramotno da se banke ponose odlukom Vrhovnog suda da su nezakonito poslovale', naglasio je Bajamić.

Kada je riječ o pojedinačnim tužbama za naknadu štete zbog promjenljive kamatne stope, Bajamić je rekao da Zakon o zaštititi potrošača navodi da su sudovi u pojedinačnim parnicama vezani odlukom Vrhovnog suda u onom dijelu u kojem je ona pozitivna za potrošače. Stoga Udruga Franak smatra da sudovi moraju prihvatiti da se kod obračuna odštete primjeni ona kamata koja je ugovorena na početku.

RTL Autor: RTL


Video: Slavko Midzor/Pixsell

Podsjetimo, Vrhovni sud je prošle srijede odbacio revizije banaka te Udruge Franak i saveza Potrošača i donio odluku kojom potvrđuje presudu Visokog trgovačkog suda iz 2014. godine o nezakonitim kamatnim stopama, ali da valutna klauzula nije sporna jer smatraju kako je ta ugovorna odredba jasna i razumljiva sama po sebi.

'Sramotno je to što, iako potrošači nisu dobili sve informacije za dobivanje cjelovite i kvalitetne odluke prije potpisivanja ugovora, sud je odlučio da je ta ugovorna odredba lako razumljiva prosječnom potrošaču. Čak im se visoki rizik kredita u švicarskim francima skrivao i trivijalizirao', smatraju iz Udruge Franak.

'Banke su na taj način ostvarivale ekstra profit i protupravno stjecale imovinsku korist zbog čega se treba postaviti i pitanje osobne odgovornosti čelnika u upravi banaka. Udruga Franak će podnijeti kaznene prijave protiv odgovornih osoba', najavljuje Bajamić.