DIONIČARSKI UGOVOR

Vrdoljak i Pejnović otvaraju pregovore s MOL-om

Bionic
Reading

Idućega tjedna Vlada konačno namjerava raspustiti stari pregovarački tim Hrvatske s mađarskim Molom za izmjene dioničarskoga ugovora u Ini te će konačno imenovati novi tim pregovarača

Činit će ga, doznaje Poslovni dnevnik, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović. Iz Vladinih krugova čuje se i da će taj dvojac imati posebne savjetnike, i to člana Uprave Ine Davora Mayera te savjetnika premijera Zorana Milanovića, ujedno predsjednika Nadzornog odbora Ine, Sinišu Petrovića.

Time se nakon pola godine tihih i neformalnih razgovora konačno otvara osjetljiva tema rješavanja vlasničkih i upravljačkih odnosa u nacionalnoj naftnoj kompaniji. Pejnović i Petrović su, kako se otkrilo, početkom godine razgovarali u ime Vlade s Molom, a premda za pregovore nije bila utvrđena platforma, procurilo je u javnost da se razgovaralo o daljnjem smanjenju udjela države u Ini

Mađarski su predstavnici s druge strane tražili rješavanje duga države prema Ini s osnova obveze preuzimanja plinskog biznisa, što prema njihovim procjenama prelazi dvije milijarde kuna.

S hrvatske se strane pak nameće pitanje Molovih obveza iz ugovora o ulaganju u modernizaciju i zajednički razvoj dviju kompanija na tržištima regije.