POSLOVI BIVŠIH MINISTARA:

Maras razvija aplikaciju za krstarenja, Marić je konzultant, a Vrdoljak čisti mulj

11.09.2023 u 05:44

Bionic
Reading

Značajan broj bivših ministara nakon političke karijere otisnuo se u nemirne poduzetničke vode. Za neke je to bio povratak u sektor u kojem su i stasali, poput Ivana Vrdoljaka, dok je primjerice za Gordana Marasa to novo iskustvo. Provjerili smo kako posluju

Trenutno najveći biznis vodi bivši predsjednik HNS-a Vrdoljak, a koji je u vladi Zorana Milanovića prvo bio ministar graditeljstva, da bi od 2012. do 2016. vodio Ministarstvo gospodarstva.

Vrdoljak je u rujnu 2018. osnovao tvrtku Livit za obradu i zbrinjavanje otpada. Angažirana je za preradu industrijskog mulja tvornice za proizvodnju papira DS Smith iz Belišća. Tvrtka je lani prijavila rekordnih 1,04 milijuna eura ukupnih prihoda, ali i gubitak od 273,7 tisuća eura. Zapošljava 11 radnika, čija prosječna plaća iznosi 1207 eura.

U firmi Sunčani Žnjan Vrdoljak drži 50 posto vlasništva dok je druga polovica u rukama poduzetnika i splitskog HNS-ovca Klementa Bašića. Tvrtka se bavi gradnjom stambenih i poslovnih zgrada. Prošlu godinu završila je s 1,8 milijuna eura prihoda i 135,4 tisuće eura zarade. Zapošljava dvoje djelatnika s prosječnom plaćom od 1064 eura.

U Milanovićevoj vladi sjedio je i Gordan Maras kao ministar poduzetništva i obrta. Nakon što je prije dvije godine izbačen iz SDP-a, Maras je prvi put zagrizao poduzetnički kruh. Osnovao je tvrtku Impuls analitika za pripremu projekata financiranih iz fondova EU-a. Lani je prijavio 70,6 tisuća eura prihoda i 28,4 tisuće eura neto zarade.

Nedavno je na Facebooku objavio da je njegova firma na natječaju 'Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća', koji je raspisalo Ministarstvo gospodarstva, izabrana za sufinanciranje projekta vrijednog 177.352,72 eura, od čega će 132.478,24 eura biti pokriveno europskim novcem.

Ta će sredstva Maras potrošiti na razvoj aplikacije za fleksibilno planiranje krstarenja. Kako je došao na tu zamisao, objasnio je u kratkom razgovoru za tportal.

  • +3
Gordan Maras Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

'Došao sam na ideju iz jedne situacije iz realnog života, a aplikacija će biti namijenjena za tržište sedmodnevnih krstarenja. Planiram zaposliti tri osobe iz informatičke djelatnosti. Razvoj aplikacije trajat će dvije godine. Ne mogu vam reći više od toga jer nije poanta da promoviram nešto što se tek razvija. Ponosan sam što je moj projekt jedan od izabranih između više od 700 prijavljenih projekata', izjavio je Maras.

Bivši ministar graditeljstva, HDZ-ovac Lovro Kuščević ima dvije tvrtke - Eco living i BD20 project. Potonja, registrirana za građevinu, osnovana je krajem prošle godine i nije iskazala prihode. Također pokrenut 2022., Eco living imao je 57,9 tisuća eura prometa i 21,7 tisuća eura zarade. Firma se bavi proizvodnjom struje, odnosno postavljanjem solara na krovove.

Pitanje je koliko se Kuščević stigne baviti biznisom jer mu je nedavno počelo suđenje na splitskom Županijskom sudu za navodne zlouporabe položaja i ovlasti dok je bio načelnik Općine Nerežišća.

  • +14
Lovro Kuščević Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

U istoj situaciji je i Tomislav Tolušić, bivši ministar poljoprivrede koji je pod istragom europskog tužiteljstva. On se sumnjiči da se 'zaigrao' novcem iz fondova EU-a te ga povezuju s nešto više od 2,9 milijuna kuna nezakonite imovinske koristi.

Tolušić sa suprugom Anom vodi biznis s vinima, odnosno tvrtku Terra Slavonia, a ona je lani prijavila prihod od 293,5 tisuća eura te dobit od 31,2 tisuće eura.

Bivši ministar financija Zdravko Marić napustio je vladu Andreja Plenkovića u srpnju prošle godine. Tri mjeseca poslije osnovao je tvrtku za poslovno savjetovanje Marabizz. Lani nije imala prihode, već je samo prijavila gubitak od 800 eura.

Pisalo se da je Marića angažirala rusko-arapska grupacija na čelu s arapskim investitorom Saifom Alketbijem prilikom pokušaja preuzimanja 42 posto vlasništva u Fortenova grupi, ali on je to demantirao.

‘Tvrtku sam osnovao jer moram nešto raditi, ali nemam nikakve planove s ruskim ‘igračima‘. Otišao sam iz politike i nemam namjeru komentirati svaki svoj poslovni potez', izjavio je Marić u siječnju za Jutarnji list.