nagradnjače

Vodimo vas na Liderovu konferenciju o izvozu: Pametni znaju čemu služi izvoz

27.06.2018 u 15:13

Bionic
Reading

Peta Konferencija o izvozu održava se 3. srpnja u zagrebačkom Hotelu Panorama u organizaciji poslovnog tjednika Lider i Kluba izvoznika

Konferenciju otvara Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade RH izlaganjem o izvozu i investicijama kao generatorima rasta BDP-a, a o rastućem protekcionizmu u globalnim okvirima i prijetnji izvozno orijentiranim kompanijama govori Gordi Sušić iz Hrvatske narodne banke.Tri glavne teme konferencije su financiranje izvoza, nedostatak kvalificirane i kvalitetne radne snage i digitalizacija kao faktor konkurentnosti.

Izvozna konkurentnost kompanije uvelike ovisi o mogućnosti povoljnih uvjeta plaćanja. Ponekad to može biti jednako važno za ugovaranje posla kao i kvaliteta ili cijena. Kod realizacije izvoznog posla s jedne strane se nalazi izvoznik koji želi što prije naplatiti svoja potraživanja, a s druge strane kupac koji želi odgoditi plaćanje na što duži rok te prebaciti dio rizika na izvoznika. Kome se sve izvoznik može obratiti za financiranje izvoznih poslova? O tome govore predstavnici relevantnih institucija za kreditiranje i financiranje izvoznih poslova.

Val iseljavanja kvalificiranih i stručnih zaposlenika ozbiljna je prijetnja hrvatskim izvoznim kompanijama da će ostati bez najboljih radnika. Neke su se izvozne kompanije već suočile s tim problemom za koji se vjeruje da je jedan od uzroka pada izvoza u prvom kvartalu ove godine. Ne samo da zbog manjka radnika kompanije ne mogu povećavati svoje proizvodne kapacitete već u pitanje dolazi i realizacija godišnjih izvoznih ugovora. Vlada je reagirala visokim povećanjem kvota za uvoz radnika, no poslodavci traže reformu sustava donošenja kvota kroz jednostavan i fleksibilan proces kada se pokaže da nema raspoložive domaće radne snage na tržištu rada.

Razvoj novih proizvodnih i ITC tehnologija, robotizacije, primjene umjetne inteligencije i novih materijala omogućuje novo 'miješanje karata' na globalnoj sceni. Prilika je to i za hrvatske kompanije da steknu globalnu konkurentnost u isto vrijeme kada to čine i drugi. Koliko se hrvatski poduzetnici brzo prilagođavaju novim zahtjevima digitaliziranog tržišta, kao što su kratki rokovi uz zadovoljavajuću kvalitetu i praćenje sljedivosti? U kojoj je fazi u hrvatskim kompanijama digitalizacija procesa pripreme proizvodnje radi smanjenja administrativnih i proizvodnih troškova?

Više o konferenciji doznajte na http://lider.events/izvoz/

Poslovni tjednik Lider čitateljima tportala daruje kotizacije za Konferenciju o izvozu (3. srpnja u zagrebačkom Hotelu Panorama), a dobitnici su Mirna Konevski, Ali Sallabi, Nada Lovrić, Zoran Fiolić i Dražen Okić.