talijanski unicredit

Vlasnik Zagrebačke banke preuzima Alpha Bank u Grčkoj i Rumunjskoj

23.10.2023 u 14:46

Bionic
Reading

Talijanska banka UniCredit izvijestila je u ponedjeljak da će preuzeti poslovanje grčkog Alpha Banka u Rumujskoj i proširiti suradnju i na Grčku

UniCredit će objediniti dvije podružnice u Rumunjskoj, a grčka banka zadržat će udio u dioničkom kapitalu objedinjene tvrtke od 9,9 posto i dobiti 300 milijuna eura u gotovini.

Talijanska banka uspostavit će istodobno s Alpha Services and Holdingsom okvir za komercijalno partnerstvo u Grčkoj i proširiti usluge upravljanja imovinom i druge proizvode i na oko 3,5 klijenata Alpha Banka.

Dvije banke planiraju udružiti snage i u segmentu mirovinske štednje, pa će tako UniCredit postati vlasnik 51 posto udjela u AlphaLifeu.

Vlasnica Zagrebačke banke ujedno je grčkom državnom fondu HFSF-u dostavila ponudu za kupnju oko devet posto udjela u Alpha Banku.

Utjecaj spajanja u Rumunjskoj na UniCreditovu stopu adekvatnosti kapitala procijenjen je na 15 baznih bodova, uz procjenu da će, zajedno s komercijalnim partnerstvom usredotočenim na UniCreditove "tvornice", povećati s vremenom bančinu neto dobit za više od 100 milijuna eura.