POMOĆ TRŽIŠTU

Vlada pomaže mljekarima s 40 milijuna kuna

28.05.2009 u 15:34

Bionic
Reading

Kako bi spriječila poremećaje na tržištu mlijeka, Vlada je danas s ukupno 40 milijuna kuna odlučila sufinancirati plasman viška mliječnih proizvoda preradom u maslac i mlijeko u prahu te njihovim skladištenjem.

Pola tog iznosa dat će se za zbrinjavanje viška mlijeka visoke otkupne cijene, a druga polovica za poticanje mljekara da mlijeko prerade u maslac i mlijeko u prahu, koje bi domaća konditorska industrija kupovala domaće umjesto jeftinijih proizvoda iz EU.

Subvencije će na javnom natječaju dobiti mljekare koje su otkupljivale mlijeko u prva tri mjeseca ove godine, kada su se pojavile teškoće uvjetovane stanjem na svjetskom tržištu.

Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić objasnio je da su se mljekari tada našli u teškoćama jer je EU pojačala subvencioniranje mliječnih proizvoda, čime su hrvatski mliječni proizvodi postali nekonkurentni.

Vlada je Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o tržištu kapitala, u skladu s izmjenama europske direktive, a kojom se primjena odredbi o adekvatnosti kapitala za investicijska društva odgađa s 1. srpnja ove godine na 30. ožujka 2010.

Predloženim izmjenama propisuju se i prekršaji na tržištu kapitala, kada se za zabranjeno ponašanje ne dokaže namjera stjecanja protupravne imovinske koristi.

Po predloženim dopunama Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, od ulaska Hrvatske u EU prestat će obveza osiguravajućih društava da za cjenike premija osiguranja dobiju prethodnu suglasnost Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

Vlada predlaže i odgodu primjene zakona o institucijama za elektronički novac te o kreditnim institucijama do 30. ožujka 2010., do kada se očekuje nova izmjena europskih smjernica koje uređuju to područje.