HNS DIGAO GRAJU

Vlada odustaje i od spin-offa, ljuti i sindikati i poslodavci

16.09.2014 u 11:24

Bionic
Reading

Plan izdvajanja pratećih službi u državnom i javnom sektoru u posebno državno poduzeće zaustavljen je zbog neslaganja glavnih koalicijskih partnera. Sindikate to nije pokolebalo u namjeri provođenja referenduma, a poslodavci smatraju da je i usvajanje modela 'spin-offa' odustajanje od reforme

Iako je Vlada u lipnju donijela odluku o osnivanju državnog poduzeća u kojem bi se objedinile sve prateće službe, čini se da od toga neće biti ništa, piše Jutarnji list.

Glavni razlog za stopiranje ovog projekta je stav HNS-a, koji se protivi usvojenom modelu spin-offa i zalaže za klasični outsourcing, odnosno izdvajanje pratećih službi na način da ih preuzmu privatne tvrtke.

Jedan od razloga zastoja ovoga projekta je i nepomirljivo stajalište sindikata koji odbacuju bilo kakav model izdvajanja pomoćnih poslova i forsiraju referendum o tom pitanju. Predstavnici 17 sindikata tijekom lipnja prikupili su 624.000 potpisa za referendum i očekuju od Vlade da ispoštuje proceduru za raspisivanje referenduma.

Vijesti o sukobu koalicijskih partnera oko modela outsourcinga i mogućnosti odustajanja od planiranog 'spin-offa' nisu pokolebali sindikate u njihovim namjerama.

'Nas to u konačnici ne zanima. Kada smo formulirali referendumsko pitanje, u njega smo uključili i jedno i drugo rješenje. Građani su nas svojim potpisima obvezali na provođenje referenduma i svako postupanje suprotno tome bila bi izdaja građana', poručuje Željko Stipić, čelnik školskog sindikata Preporod izražavajući zabrinutost što Vlada nije 'prstom mrdnula da se potpisi krenu pregledavati i prebrojavati'.


Čak i kad bi aktualna vlada Vlada potpuno odustala od outsourcinga za sindikate to ne bi bio razlog za neprovođenje referenduma, kojim će se, po njihovu mišljenju, dugoročno riješiti pitanje pomoćnih djelatnosti. 'To ne znači da neka nova vlada neće ponovno aktualizirati to pitanje. Čak i kad bi ova Vlada Saboru predložila naš zakon, neka druga vlada ne može poništiti ili promijeniti taj zakon. Međutim, ako se zakon donese na temelju referenduma, mora se ponovno provesti referendum da bi se on poništio', ističe Stipić.

S druge strane, poslodavci smatraju da je jedini pravi model prepuštanje pratećih službi privatnicima. 'Izdvajanje pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru, poznatije kao outsourcing, državi bi donijelo uštede i otvorilo tržište za nove poslovne aktivnosti realnog sektora, pri čemu bi zaposleni zadržali radna mjesta i plaće', poručuje Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

HUP je zbog toga što je Vlada odustala od reforme koja bi trebala donijeti uštede u proračunu od 700 milijuna kuna već poslao pritužbu Europskoj komisiji.