POSLODAVCI ZABRINUTI:

'Vlada konverzijom kredita u francima ugrožava cijelo gospodarstvo'

09.09.2015 u 13:18

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u srijedu je izrazila zabrinutost zbog inzistiranja Vlade da probleme s otplatom kredita u švicarskim francima rješava jednostrano, bez dogovora, na način koji je upitno pravno održiv te koji dodatno ugrožava hrvatsko gospodarstvo

'Hrvatska udruga poslodavaca u potpunosti podržava odluku da se socijalno ugroženim osobama mora i treba pomoći, međutim, donošenje zakonskih rješenja kojima se štite interesi nekoliko desetaka tisuća hrvatskih građana od kojih je samo dio njih zaista socijalno ugrožen, a na teret svih ostalih građana smatra nepromišljenim', priopćeno je iz HUP-a.

Svjesnim guranjem banaka u gubitke i inzistiranjem da se trošak planirane konverzije u potpunosti prebaci na njih bez ikakve participacije i odgovornosti druge i treće strane, unosi se dodatna pravna nesigurnost u zemlju što doprinosi visokoj razini nepovjerenja potencijalnih ulagača, dodaju.

U HUP-u misle kako će moguće negativne posljedice takve ishitrene odluke kao što su smanjenje proračunskih prihoda, kreditnih plasmana, i prema građanima i prema tvrtkama, povlačenje kapitala ili gašenje radnih mjesta u konačnici opet platiti građani.

Tu su i troškovi koji mogu proizaći iz gubitka sudskih sporova koji bi mogli uslijediti ako se predložena rješenja bez izmjena zaista i donesu.

'Posebno plaši lakoća donošenja takve odluke uz nedostatak temeljite analize procjene učinka. Kako pozitivnih, tako i negativnih. Hrvatska udruga poslodavaca zato apelira da se održivo rješenje za socijalno ugrožene dužnike u švicarskim francima, sukladno uputama europskih i međunarodnih institucija, donese dogovorno, na temelju stručnih i detaljnih analiza i na način koji neće ugrožavati ionako krhki i preslabi oporavak hrvatskoga gospodarstva', zaključuju HUP-ovci.