NOVO ZADUŽENJE

Vlada HEP-u odobrila 14,4 mil eura kredita

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.04.2010 15:50
  • Objavljeno 09.04.2010 u 15:44
hep

hep

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Robert Belošević

Hrvatska je Vlada na zatvorenom dijelu današnjem sjednice dala suglasnost Hrvatskoj elektoprivredi (HEP) za zaduženje kod Splitske banke i Erste&Steiermärkische Bank u ukupnom iznosu od 14,4 milijuna eura

Kako je priopćeno iz Vladina Ureda za odnose s javnošću, HEP-u je dana suglasnost za zaduženje kod SG - Splitske banke za iznos od 10 milijuna eura te kod Erste&Steiermärkische Bank u iznosu od 4,4 milijuna eura.

Zaduženje kod Splitske banke koristit će se za potrebe financiranja investicijskih i općih potreba HEP-a za 2010. godinu.

"S obzirom da je nedavna havarija na trafostanici (TS) Komolac u Dubrovniku ubrzala potrebu za pokretanjem prve faze izgradnje projekta TS Plat, sredstva iz ovog kredita koristit će se isključivo za tu namjenu", navodi se u priopćenju.

Ističe se da je zaduženje kod Erste&Steiermärkische Bank kratkoročni limit, koji se sada obnavlja.

"HEP koristi devizni kredit od 4,4 milijuna eura, koji dospijeva na naplatu 23. travnja 2010. godine te ga ima namjeru vratiti, što će omogućiti da se ukupan iznos prolongiranog limita oslobodi za ugovaranje novih kratkoročnih kredita, garancija, pisama namjere, akreditiva ili drugih plasmana iz registriranih djelatnosti banke za sljedećih godinu dana. Ugovaranje navedenog kratkoročnog limita ne obvezuje HEP na plaćanje bilo kakvih naknada. Ovo će zaduženje koristiti za obrtna sredstva i poboljšanje likvidnosti u 2010. godini, čime se omogućava nesmetano poslovanje", ističe se u priopćenju.

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednici prihvatila Nacionalni program energetske učinkovitosti Republike Hrvatske za razdoblje od 2008. do 2016. godine, kao i Prvi nacionalni plan za energetsku učinkovitost za razdoblje od 2008. do 2010. godine.

Program je temeljen na Zakonu o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji, a cilj mu je utvrđivanje neposredne potrošnje po sektorima utvrđivanjem energetskih ušteda po određenoj metodologiji, provedbenim mjerama, potencijalu ušteda i nositelja. Tehnički i stručno je koncipiran prema uputama Europske komisije te pripadajućoj Direktivi 2006/32/EC o energetskoj učinkovitosti i energetskim uslugama.

Akcijski plan proizlazi iz Programa energetske učinkovitosti, a strukturiran je prema predlošku Europske komisije i sadrži opis mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti u RH koje se planiraju i provode kako bi se ostvarili ciljevi iz Programa, navodi se u priopćenju sa zatvorene sjednice Vlade.

Osnovano je i Povjerenstvo za praćenje Zajedničkog memoranduma o prioritetima politike zapošljavanja Republike Hrvatske i nacionalnih akcijskih planova zapošljavanja.

Povjerenstvo će pratiti provedbu prioriteta politike zapošljavanja, odnosno analizirati ostvarivanje ciljeva i aktivnosti sadržanih u Zajedničkom memorandumu, koje se provode putem nacionalnih akcijskih planova zapošljavanja, te po potrebi predlagati izmjene mjera i aktivnosti, o čemu će redovito godišnje izvješćivati Vladu RH i Europsku komisiju. Također će izvješćivati Gospodarsko-socijalno vijeće, kako na nacionalnom tako i na regionalnom nivou, navodi se u priopćenju Vladina Ureda za odnose s javnošću.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi