koronakriza

Više od 50 posto turističkih odredišta ublažilo ograničenja putovanja, ali oprez ostaje

11.09.2020 u 09:25

Bionic
Reading

Više od 50 posto svjetskih odredišta do rujna je ublažilo ograničenja putovanja uvedena zbog covida-19, a iako ih je dosta zadržalo određene restriktivne mjere, ipak se osjeća trend postupnog ponovnog pokretanja turizma, nova je ocjena Svjetske turističke organizacije-UNWTO.

Takve ocjene UNWTO (specijalizirana agencija UN-a za turizam) temelji na svojoj analizi ograničenja putovanja do 1. rujna u svim svjetskim regijama, objavljenoj u njihovom sedmom izvješću "Ograničenja putovanja vezana za covid-19: Globalni pregled za turizam".

U izvješću se iznosi da je do rujna 53 posto svjetskih turističkih odredišta ublažilo ograničenja putovanja, a 47 je zadržalo određene restriktivne mjere.

"Koordinirano vodstvo i pojačana suradnja među vladama dovele su do toga da se turizam polako, ali stalno pokreće u mnogim dijelovima svijeta. Ublažavanje ograničenja putovanja znači i povratak socijalnih i ekonomskih koristi od turizma. Moramo ostati oprezni, ali smo zabrinuti zbog odredišta s dugotrajnim i potpunim ograničenjima putovanja, posebno tamo gdje je turizam spas i bez kojeg nema gospodarskog i društvenog razvoja", izjavio je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

UNWTO je utvrdio kako odredišta koja su ublažila ograničenja putovanja uglavnom imaju visoku ili vrlo visoku razinu zdravstvene i higijenske infrastrukture, kao i relativno nisku stopu infekcije covidom-19.

Unutar naprednih ekonomija 79 posto turističkih odredišta već je ublažilo ograničenja, dok je to u gospodarstvima u razvoju učinilo samo 47 posto, a 64 posto od svih odredišta koja su ublažila ograničenja visoko su ili srednje ovisni o zračnom prometu za dolaske stranih turista.

Izvješće pokazuje i da 43 posto svjetskih odredišta i dalje ima potpuno zatvorene granice za turizam, a 27 ih je imalo i i potpuno zatvorene granice bar 30 tjedana.

"Više od polovice svih odredišta s granicama potpuno zatvorenim za turizam klasificirana su i kao neka od najranjivijih zemalja svijeta, poput malih otočnih država u razvoju, nekoliko njih koje nemaju izlaz na more, a više od pola ih je, odnosno njihov turizam, uvelike ovisan o zrakoplovima jer im više od 70 posto turista dolazi tim prijevozom, kojeg sada praktički nema", ističu iz UNWTO-a.

Poručuju da će nastaviti pratiti utjecaj covida-19 na turizam, upozoravajući na ono što su, kako kažu, upozoravali od početka pandemije da je "situacija fluidna i da, čak i kad se turizam ponovno pokreće u nekim regijama, u drugima se restrikcije mogu pooštriti i granice ponovo zatvoriti".

"Primijetili smo i porast putničkih savjeta vlada vlastitim građanima, uz sve više i različitih ograničenja te drugih mjera usmjerenih na putnike koji dolaze iz određenih zemalja ili regija", zaključuju iz te organizacije.