ulaganje PBZ/CO-a

Vis i Modra špilja nakon četiri godine izlaze iz stečaja, od ponedjeljka njihovim dionicama opet se trguje na Burzi

02.10.2020 u 08:44

Bionic
Reading

Nakon više od četiri godine u stečaju dionice turističkih kompanija Vis i Modra špilja u većinskom vlasništvu mirovinskih fondova pod upravljanjem PBZ Croaitia osiguranje, uvrštene su na Redovito tržište Zagrebačke burze

Nakon što je Hanfa 17.9.2020. odobrila prospekte u vezi s uvrštenjem redovnih dionica na uređeno tržište društava Vis i Modra špilja, 1.10. dionice hotelskih tvrtki uvrštene su na Redovito tržište Zagrebačke burze te se njima počinje trgovati 5. listopada.

Prodaja turističkih tvrtki Vis i Modra Špilja objavljena je početkom 2017. godine te su u rujnu 2017. mirovinski fondovi pod upravljanjem PBZ Croatia osiguranje izabrani za najboljeg ponuditelja. Krajem 2019. dokapitalizirali su Vis sa 33,1 milijuna kuna za 73,4 posto udjela u vlasništvu te Modru Špilju sa 29,9 milijuna kuna za 91,6 posto udjela u vlasništvu.

Stečajni postupak nakon više od četiri godine za obje hotelske kuće konačno je završen u prosincu 2019. isplatom svih potraživanja prema stečajnom planu. Mirovinski fondovi pod upravljanjem PBZ/CO time su postali većinski vlasnici te su imenovane Uprave i Nadzorni odbori u oba društva. Novi vlasnici obvezali su se na investicijski ciklus u obje tvrtke u ukupnom iznosu od 181,9 milijuna kuna.

Edo Bogdanović, direktor Vis i Modra Špilja, ističe kako je uvrštenje dionica na Redovito tržište Zagrebačke burze veliki korak prema stvaranju stabilnog poslovanja hotelskih tvrtki na otoku Visu. Veliki je značaj i za lokalnu zajednicu kroz zapošljavanje lokalnog stanovništva te povećanje kvalitete smještajnih kapaciteta i usluge te očekivanog dolaska novih gostiju.

Dubravko Štimac, predsjednik Uprave PBZ/CO-a kaže kako je zadovoljan što su preuzimanjem većinskog vlasništva u dvije hotelske kuće u dugogodišnjim stečajnim postupcima stvorene dvije tvrtke uvrštene na Redovito tržište Zagrebačke burze koje će poslovati po najvećim standardima transparentnosti i korporativnog upravljanja.

'Uvjereni smo da će se značajno unaprijediti poslovanje navedenih tvrtki i stvoriti nova vrijednost za članove obveznih mirovinskih fondova PBZ Croatia osiguranje kao i za ostale dioničare, zaposlenike i širu zajednicu. Očekujemo da će Uprava na čelu s Edom Bogdanovićem i Nadzorni odbor na čelu s Vladimirom Bunićem voditi ove dvije firme prema rastu prihoda i efikasnosti poslovanja usprkos trenutnoj izazovnoj situaciji u turizmu', zaključio je.