KAMO IDU NAŠI NOVCI?

Mirovinci se pohvalili: Prinosi dobri, imovina raste

05.02.2018 u 13:33

Bionic
Reading

Ukupna imovina obveznih mirovinskih fondova na kraju 2017. godine iznosila je 91,9 milijardi kuna što predstavlja 26 posto bruto domaćeg proizvoda i povećanje od 9,5 posto odnosno oko 7,7 milijardi kuna više nego krajem 2016., rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO)

Predsjednik Udruge i predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima Damir Grbavac istaknuo je kako ukupna imovina obveznih mirovinskih fondova predstavlja 26 posto bruto domaćeg proizvoda te je prema godišnjem povećanju od 9,5 posto Hrvatska lider među tranzicijskim državama.

>>> Ovdje pročitajte intervju Damira Grbavca za tportal u kojem govori o budućnosti vaših mirovina

"Prema OECD-ovom istraživanju, hrvatski mirovinski fondovi u samom su vrhu ostvarenih realnih prinosa u europskim zemljama i imaju viši realni prosječni prinos od većine zemalja članica OECD, ali i fondova ostalih zemalja poput austrijskih, belgijskih, nizozemskih, kanadskih ili švicarskih", kazao je Grbavac.

Po njemu, protekla je godina završila sa zadovoljavajućim pozitivnim prinosima u kontekstu tržišnih uvjeta, pogotovo ako znamo da se lani dogodio slučaj Agrokor. 

Lani je prinos u kategoriji A mirovinskih fondova iznosio  4,57 posto, u kategoriji B, gdje je daleko najviše osiguranika, 3,06 posto, a u kategoriji C 6,08 posto. Od početka rada, 2002. godine, do kraja 2017. prosječni godišnji prinos svih obveznih mirovinskih fondova kategorije A iznosio je 8,95 posto, kategorije B 5,76 posto, te kategorije C 6,93 posto, rečeno je na konferenciji.

Grbavac je istaknuo i da je u spomenutim fondovima zadnjeg dana prošle godine bilo 1,84 milijuna članova, od čega 98 posto ili 1,81 milijun u kategoriji B.

Istaknuo je da od početka rada mirovinska društva značajan dio sredstava ulažu u hrvatska poduzeća, te kako su i dalje zainteresirana za ulaganja u infrastrukturne projekte, ali i u sektor energetike, te je u tom kontekstu naveo potencijalno ulaganje u HEP.

Prošlu je godinu, istaknuo je, obilježio slučaj Agrokor koji su mirovinski fondovi preživjeli, što je po njemu dokaz da su dobro vođeni.

Rekao je da fondovi ne namjeravaju sudjelovati u roll-up kreditu koji spominju u Udruzi malih dioničara Agrokora, a da im je preostala imovina u Agrokoru minorna, odnosno da to neće utjecati na ovogodišnje  prinose mirovinskih fondova.

Zadovoljan je i početkom podizanja kreditnog rejtinga Hrvatske prema investicijskom, a dodao je i da fondovi i dalje ulažu u državne obveznice.

  • +15
Damir Grbavac napomenuo je kako mirovinci neće sudjelovati u roll-up kreditu Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Pozitivnim smatra pokretanje izmjena Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, no, druge strane, smeta mu što i dalje imamo samo jedno mirovinsko osiguravajuće društvo.

Rekao je da su lani realizirana ulaganja u Arenu Pula, te u Sunce Holding, dok ulaganja u Hotele Makarska i crikvenički Jadran još uvijek nisu  realizirana.

Grbavac napominje da je prošla godina prva nakon financijske krize u kojoj je ostvaren sinkronizirani globalni rast, koji je, kaže, sve iznenadio, pa i centralne banke, no u Hrvatskoj ta se pozitivna gospodarska kretanja još uvijek nisu odrazila na dioničko tržište. U bliskoj budućnosti očekuje stabilizaciju domaćeg tržišta kapitala.