njemačka priča o uspjehu

[VIDEO] Prije šest godina na računu su imali samo 200 eura, a danas vrijede više od šest milijardi dolara

23.11.2021 u 18:19

Bionic
Reading

U samo šest godina njemačka softverska tvrtka Personio postala je jedan od najvrednijih europskih startupova, čija je vrijednost 6,3 milijarde dolara

Osnovali su je 2015. tada studenti Hanno Renner, Roman Schumacher, Arseniy Vershinin i Ignaz Forstmeier. Upoznali su se tijekom studija u Centru za digitalnu tehnologiju i menadžment u Münchenu.

Personio razvija softverska rješenja za odjele ljudskih resursa (HR) u malim i srednjim tvrtkama. Na ideju su došli u razgovoru s prijateljem koji se mučio s HR procesima u tvrtki u kojoj je radio kao glavni direktor zato što nije imao potrebne softvere.

Kako nisu imali ured, četvorica prijatelja snalazila su se kako su znali i umjeli. Uglavnom su radili u prostorijama fakulteta, a troškove su pokrivali svojom ušteđevinom. Kad su prodali prvi softver, iskoristili su novac za kupnju softverskih licenci, unajmljivanje malog uredskog prostora i zapošljavanje prvih djelatnika.

Prvi veliki novac došao im je u srpnju 2016., kad su prikupili 2,1 milijun eura od grupe investitora, među kojima je bio i investicijski fond Global Founders Capital, a koji je, između ostalih, financirao razvoj LinkedIna i Facebooka.

Prije nego što je mogao primiti prvo ulaganje Personio je morao platiti sve nepodmirene fakture.

Izvor: tportal.hr / Autor: CNBC

'Još uvijek imam snimku zaslona s tim bankovnim računom na kojem je tad bilo oko 200 eura. Nakon toga nam se slilo dva milijuna eura, ali ta snimka podsjeća me na to da smo se dobro snalazili i dok nismo imali tako velika sredstva', rekao je izvršni direktor Renner za CNBC.

Financijska situacija Personija otad se dramatično promijenila. Tvrtka je dosad prikupila više od 500 milijuna dolara investicija, a njezina vrijednost procijenjena je na 6,3 milijarde dolara.

Trenutno im je u fokusu razvoj najnovijeg softvera People Workflow Automation, kojem je cilj uklanjanje softverskih barijera između odjela za ljudske resurse i drugih odjela unutar tvrtke, naprimjer, kad se zapošljavaju novi djelatnici.

Konkurencija Personiju jaka je i uključuje slične startupove poput Hiboba, ali i moćne tvrtke kao što su njemački SAP i američki Salesforce.

Izvršni direktor Personija Renner za vrijeme studija zarađivao je i kao skiper na jahtama. To mu iskustvo sad, kaže, pomaže u vođenju više milijardi vrijednog softverskog biznisa.

'Posao skipera nije uvijek zabavan i glamurozan. Odgovorni ste za brod, posadu i goste. Ta razina odgovornosti pomaže mi u vođenju posla jer znam važnost svakog člana posade, odnosno zaposlenika. Ali ja ne želim šefovati, već želim da imamo zaposlenike koji su sposobni za samostalno donošenje odluka i da se ponašaju kao poduzetnici', rekao je Renner.

I zasad mu ide više nego dobro jer je u godinu dana broj djelatnika Personija narastao s 350 na više od 1000 njih.