pokrenut 2020.

[VIDEO] Pametni telefoni s Androidom dojavili korisnicima u Hrvatskoj da će ih pogoditi potres, iza svega stoji Google

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 23.04.2022 00:18
  • Objavljeno 23.04.2022 u 00:15
Google Shake Alert

Google Shake Alert

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Youtube

Google je sredinom 2020. u Kaliforniji pokrenuo sustav upozorenja o potresima, koji bi omogućio da se pametni telefoni s operacijskim sustavom Android iskoriste kao detektori potencijalnih seizmičkih aktivnosti.

Novi sustav, nazvan ShakeAlert, kreiran u suradnji s američkim Geološkim zavodom, koristi signale stotina seizmometara koji se aktiviraju te putem pametnih telefona s Androidom korisnicima šalju upozorenja.

Pametni telefoni obično su opremljeni malim akcelerometrom koji evidentira kretanje pa uspijevaju zabilježiti i podrhtavanje tla koje uzrokuje potres.

Android mobitel može postati i mini seizmometar te bi se, zahvaljujući milijunima njegovih korisnika u svijetu u dogledno vrijeme mogla stvoriti najveća globalna mreža za detekciju potresa.

Android telefoni koji detektiraju podrhtavanje koje upućuje na seizmičku aktivnost u stanju su automatski poslati signal u podatkovni centar, gdje računala brzo obrađuju sve relevantne podatke te se na taj način utvrđuje je li riječ o potresu.

Sustav koji se 'utrkuje s potresom' pokazao se kao pun pogodak te je upozorio brojne korisnike na podrhtavanje tla u BiH te je korisnicima uz to servirao i informacije kako se ponašati za vrijeme potresa. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!