tržište nekretnina

U Osijeku eksplodirale cijene nekretnina, stanovi se prodaju i na neviđeno, pitali smo stručnjake što se događa

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 11.07.2021 07:51
  • Objavljeno 11.07.2021 u 07:52
Osijek, u krugu: Marijan Matijević

Osijek, u krugu: Marijan Matijević

Izvor: Pixsell / Autor: tportal/Pixsell

Eksplodirale su cijene stanova u Osijeku. Koliko god se gradi, nema ih dovoljno na tržištu. Dok se prije nekoliko godina četvorni metar mogao pronaći i za 900 eura, sada će 'dobro' proći oni koji ga uspiju ugrabiti za najmanje 1300 eura. Što se dogodilo na tržištu nekretnina u Osijeku, u razgovoru za tportal objašnjavaju vlasnici agencija za posredovanje u prometu nekretninama

Cijene stanova u Osijeku su eksplodirale. Dok su se još, moglo bi se reći nedavno, u oglasnicima mogli pronaći stanovi za čiji se kvadrat tražilo 900 eura, sada će 'dobro' proći oni koji ga uspiju ugrabiti i po cijeni od najmanje 1300 eura. No i prije nego što se stan javno oglasi za prodaju, kupci su već na vratima.

'Situacija je vrlo jednostavna. U Osijeku nedostaje stanova veličine između 50 i 80 četvornih metara, a garsonijere su nam oduvijek bile boljka. Dok smo nekada na zalihama u svakom gradskom kvartu u prodaji znali imati po 10, 15 stanova, sada toga više nema', objašnjava za tportal Marijan Matijević, vlasnik Agencije Ljubek – nekretnine Matijević.

Nekoliko se faktora poklopilo, smatra ovaj agent u posredovanju u prometu nekretninama, što je rezultiralo ovakvom situacijom u najvećem gradu na istoku Hrvatske. Slom građevinskog sektora 2010. godine te vakuum od 15 godina u kojem su prodani korišteni stanovi izgrađeni od 1975. do 1980. godine, visoka cijena novogradnje zbog poskupljenja građevinskog materijala uslijed potresa u Zagrebu i Petrinji, skok cijena parcela…

'Radim ovaj posao 29 godina i nikada nismo imali ovakve cijene; sada su blizu onima Zagrebu ili Rijeci. Tržište je žedno stanova', ističe Matijević, napominjući da se u Osijeku najviše grade urbane vile s po tri stana, a cijena kvadrata trenutno se kreće od 1300 do 1600 eura.

'Stanove u takvim urbanim vilama od oko 100 četvornih metara kupuju mahom mlađi Osječani te za kvadrat plaćaju oko 1500 eura. Kako nema stanova, veći je interes i za kuće', dodaje.

Marijan Matijević, vlasnik Agencije Ljubek - nekretnine Matijević

Marijan Matijević, vlasnik Agencije Ljubek - nekretnine Matijević

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Koliko bi cijene nekretnina u Osijeku još mogle rasti, napominje za tportal Krunoslav Šabić, vlasnik Tasman nekretnina, teško je prognozirati. Smatra ipak da neće doći do naglog skoka.

'Trenutno je isplativije kupiti vlastitu nekretninu nego negdje dugoročno plaćati najam', objašnjava Šabić s kakvom kalkulacijom kupci kreću u potragu za stanom.

Hoće li cijene i do kada rasti, slažu se agenti u posredovanju u prometu nekretninama, teško je prognozirati.

Krunoslav Šabić, direktor Tasman nekretnina Osijek

Krunoslav Šabić, direktor Tasman nekretnina Osijek

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatna arhiva

Popularni APN-ovi krediti, smatra Šabić, probudili su tržište. Nada se da će to biti trajna mjera jer je, govori, doprinijela rješavanju stambenog pitanja mnogih.

Umjesto pasivne štednje, kupuju stanove

'Moramo biti svjesni toga da su i kamate sada povoljnije, a krediti dostupniji', komentira stanje.

'Stvari su se pokrenule jer su ljudi koji su pasivno štedjeli u bankama odlučili taj novac usmjeriti negdje dalje pa radije kupe stan, iznajme ga i ostvaruju prihod. To im je vrlo stabilno ulaganje', kaže Šabić.

U Osijeku se gradi gotovo na svakom koraku, mahom već spomenute urbane obiteljske vile do tri kata, a do kraja 2022. najavljen je završetak projekta Huttlerovih vrtova. Projekt je to Žito grupe u vlasništvu Marka Pipunića. Huttlerove vrtove projektirali su osječki arhitekti Oliver Grigić, Branimir Kljajić i tvrtka Trinas projekt, a radove izvodi tvrtka Nucleus.

Marko Pipunić, vlasnik Žito grupe, bacio se u nekretninski biznis

Marko Pipunić, vlasnik Žito grupe, bacio se u nekretninski biznis

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Huttlerovi vrtovi nalaze se u istočnom dijelu Osijeka, udaljeni samo nekoliko minuta šetnje od svih sadržaja potrebnih mladoj obitelji. U neposrednoj blizini stanova nalaze se trgovački centar, studentski kampus i KBC Osijek, a do autobusne i tramvajske stanice doći ćete nakon svega nekoliko minuta lagane šetnje', opisuju najnoviji projekt na službenim stranicama Huttlerovih vrtova, a cilj im je, kažu, podići standard življenja u Osijeku na novi nivo.

Ovo novo stambeno naselje niknut će na prostoru nekadašnjeg silosa IPK Osijek, na križanju Huttlerove i Frankopanske ulice. Sastojat će se od dva objekta s ukupno 84 stana od 50 do najviše 85 četvornih metara. Svaki će od njih imati balkon ili lođu, a unutar kompleksa smjestit će se zatvoreno dvorište i igralište. U prizemlju će se nalaziti poslovni prostori s tihom djelatnošću dok će u podzemlju biti garaže.

  • +10
  • +7

Huttlerovi vrtovi

Izvor: tportal.hr, pixsell / Autor: montaža: tportal

'U mjesec dana, otkada je krenula kampanja putem društvenih mreža, Instagrama i Facebooka, i internetske stranice Huttlerovih vrtova, prodano je 70 posto stanova', odgovaraju tportalu iz Huttlerovih vrtova. Cijena četvornog metra stambenog prostora porasla je pet posto od početne faze. Tako se, ovisno o visini uplate, trenutno kreće od 1570 do 1650 eura po kvadratu.

'Interes za kupnju pokazuju različiti profili ljudi, od liječnika i zaposlenika osječkog Sveučilišnog kampusa do onih koji kupuju da bi proveli mirovinu ovdje. Šarolika je ekipa. Stanovi su na tržištu, prodaju se po tržišnoj cijeni i po njoj su se nudili i zaposlenicima Žita', odgovorili su iz Huttlerovih vrtova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!