dobre vijesti za oboljele

Vertex pozdravlja stavljanje terapija za cističnu fibrozu na listu lijekova HZZO-a

  • Autor: Siniša Malus
  • Zadnja izmjena 15.10.2021 10:22
  • Objavljeno 15.10.2021 u 10:22
Kalydeco, lijek za cističnu fibrozu tvrtke Vertex Pharmaceuticals

Kalydeco, lijek za cističnu fibrozu tvrtke Vertex Pharmaceuticals

Izvor: Profimedia / Autor: Michael Dwyer / Alamy / Alamy / Profimedia

Novi lijekovi za oboljele od cistične fibroze od danas su na Osnovnoj listi lijekova HZZO-a, nakon što su Povjerenstvo za lijekove i Upravno vijeće dali pozitivne odluke

Lijekovi Kaftrio, Kalydeco i Orkambi pomoći će 150 oboljelih od cistične fibroze.

U povodu stupanja na snagu odluke HZZO-a prvi puta se oglasio i sam Vertex Pharmaceuticals - proizvođač lijekova za cističnu fibrozu Kaftrio, Kalydeco i Orkambi:

"Vertex sa zadovoljstvom objavljuje da je zaključen nacionalni sporazum o stavljanju terapija za cističnu fibrozu na listu lijekova HZZO-a. Od 15. listopada 2021. terapije će biti dostupne za sve pacijente koji su kandidati za liječenje."

Vertex je svjetska biotehnološka tvrtka koja ulaže u znanstvene inovacije s ciljem stvaranja lijekova koji poboljšavaju živote ljudima s ozbiljnim bolestima. Tvrtka ima niz odobrenih lijekova koji djeluju na uzrok cistične fibroze (CF), rijetke genetske bolesti opasne po život te provodi niz kliničkih istraživanja i programa ispitivanja CF-a.

Vertex širi razvojne kapacitete za staničnu i gensku terapiju protiv bolesti kao što su bolest srpastih stanica, beta talasemija, Duchenneova mišićna distrofija i šećerna bolest tipa 1.

Tvrtka Vertex osnovana je 1989. u Cambridgeu u Massachusettsu, a danas se njezino svjetsko sjedište nalazi u inovacijskoj četvrti u Bostonu, s međunarodnim sjedištem u Londonu. Uz to, tvrtka ima razvojne i istraživačke pogone te komercijalne urede u Sjevernoj Americi, Europi, Australiji i Latinskoj Americi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!