Ministar zdravstva Vili Beroš

'Veći efekt od zatvaranja škola, ima adekvatno ponašanje nas samih i održavanja higijene. Virus ulazi samo kroz sluznicu nosa, usta ili očiju'

13.03.2020 u 18:37

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da domaći zdravstveni sustav može odgovoriti na epidemiju koronavirusom

"Mi smo sada u 2. fazi. Ono što sada radimo jest da gledamo epidemiju u Kini. Možemo indirektno zaključiti da tamo epidemija dolazi u svoju terminalnu fazu. U Europi još nismo došli do faze klimaksa, za očekivati je da će se tek pojaviti", rekao je Beroš gostujući na N1 televiziji.

"Za sada u Hrvatskoj nitko nije razvio teški oblik bolesti", naglasio je ministar.

"Naš zdravstveni sustav s 14.500 kreveta i s iznimno velikim brojm respiratora može odgovoriti na ovaj vid ugroze. Kada je riječ o testovima, mi upravo koristeći pogreške navedenih zemalja planiramo našu obranu. U Kini i Italiji smo vidjeli da je preopterećenost bolnica uzrokovala nešto slabije liječenje virusa", kaže Beroš.

"Radimo na protekciji zdravstvenog sustava kako virus ne bi ušao među zdravstveno osoblje. Cilj nam je što duže braniti zdravstveni sustav od epidemije. Nemamo još niti jednog zaraženog zdravstvenog djelatnika i to je od osobite važnosti", napominje ministar.

Hrvatski zdravstveni sustav ima dovoljno resursa u ovom trenutku, ali nikada dosta opreza, naglasio je Beroš.

"500 stacionarnih, 300 prijenosnih respiratora imamo. Spremni smo na sve. Intenzivni smo u razgovorima s Europskom komisijom. Naš zdravstveni sustav u ovom trenutku može odgovoriti na ovu ugrozu", rekao je ministar upitan ima li dovoljno respiratora.

Europska komisija naša je način kako da dođe do tih uređaja, s obzirom na potražnju na tržištu, objasnio je.

  • +4
Dovođenje potencijalno zaraženih koronavirusom u karantenu Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

O broju testiranih kaže: "Mislim da neće doći do promjene obuhvata. Ako želimo biti apsolutno sigurni, mi bismo trebali dva puta dnevno testirati cijelu populaciju, što je nemoguće. Testiranje nije metoda sigurnog screeninga. Test je vrijedna informacija, ali ne jedina i nužna. Testira se dovoljan broj bolesnika, a to pokazuje i europska praksa".

"Daleko veći efekt od zatvaranja škola, ima adekvatno ponašanje nas samih i održavanja higijene. Virus ulazi samo kroz sluznicu našeg nosa, usta ili očiju", pojasnio je ministar.

"Higijena je od osnovne važnosti. I na taj način bi daleko jače sprečavali širenje bolesti od zatvaranja škola", ističe Beroš.

"Nemoguće je predvidjeti širenje ovog virusa i mi ćemo sukladno situaciji poduzimati određene mjere u budućnosti", napominje.

Ima i niz drugih mjera o kojima razgovaramo i koje ćemo adekvatno evaluirati, pojašnjava ministar.

Za rad vrijedi ona preporuka da se ne preporuča više od 100 osoba i da se preporučuje distanca od metra. Rad noćnih klubova nije preporučljiv. To je već zapisano kao preporuka.

"S obzirom da je epidemološka situacija u Hrvatskoj mirna i još nemamo slobodnu transmisiju virusa, to je još uvijek na razini preporuke", rekao je ministar Beroš.