konferencija za novinare

Sve o novoj osobnoj iskaznici: Maloljetnici neće morati plaćati prvo izdavanje, a iz MUP-a odgovorili i što se događa ako izgubite mobitel pomoću kojega je aktivirate

02.08.2021 u 11:11

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za novinare predstavio je novu osobnu iskaznicu

Istkanuo je kako je do sad zaprimljeno oko 2500 zahtjeva građana za novom iskaznicom.

'To je vrlo optimističan broj, govori o interesu građana', rekao je Božinović.

Naglasio je kako se uključivanjem biometrijskih identifikatora daje konkretan doprinos smanjenju krađe identiteta. 'Osobna se izjednačava s putovnicom u koju su ranije sadržani ti elementi. To znaći da će građani brže prelaziti granice', rekao je ministra dodajući kako će ovo povećati sigurnost u EU.

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic

Nove osobne će imati i funkcionalnost zdravstvene iskaznice jer je integriran i matični broj osiguranika. Moći će se koristiti i na mobitelima putem aplikacije e-osobna. Ako se izgubi mobitel, neće se morati mijenjati osobna iskaznica nego će se putem interneta deaktivirati aplikacija.

'S početkom izdavanja osobnih nove generacije ne prestaju važiti osobne prve generacije. Nove osobne se izdaju na rok od 5 godina', izjavio je Božinović. Istaknuo je kako će nova osobna biti besplatna za maloljetnike što je po njemu demografska mjera.

Uz Božinovića su na konferenciji za novinare još državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, direktor Agencije za komercijalnu djelatnost Jure Sertić, državni tajnik u MUP-u Žarko Katić te v.d. pomoćnika ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Jelena Curać.

''Središnji državni ured za demografiju i mlade omogućit će sredstvima da svi mlađi od 18 godina dobiju prvo vađenje, redovno vađenje osobne iskaznice, a za koje su zahtjevi podneseni na današnji dan, budu bez naknade za roditelje i skrbnike'', objasnila je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

  • +3
Na konferenciji predstavljene nove elektroničke osobne iskaznice druge generacije Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

S obzirom na nove funkcionalnosti i pojačane sigurnosne elemente osobne iskaznice, njihova cijena u redovnom postupku iznosila bi 100 kuna, a za osobe s navršenih 70 godina ako ne sadrže certifikate, 70 kuna.

Pravilnikom se ukida posebna kategorija djece do pet godina pa će i za njih roditelji morati plaćati 100 kuna.

Cijena izdavanja osobnih iskaznica u ubrzanom postupku prema novom cjeniku iznosi 195 kuna, a u žurnom postupku 500 kuna.

Građani će nakon što podignu novu osobnu, na portalu www.eid.hr moći aktivirati digitalnu iskaznicu kroz tri koraka:

– Prijava na portalu i promjena inicijalne lozinke

– Preuzimanje besplatnog softverskog paketa i uputa za aktivaciju elektroničkog dijela osobne iskaznice

– Aktivacija elektroničkog dijela i promjena inicijalnog PIN-a

Nakon toga moći će preuzeti mobilnu aplikaciju i prijaviti se na nju. “ID aplikacija je nakon toga spremna za korištenje i omogućuje jednostavnu prijavu na sustav e-Građani, kao i pravovaljano elektroničko potpisivanje putem mobilnih telefona ili putem drugih uređaja (npr. tableti). U ovim slučajevima aplikacija zamjenjuje potpis koji se nalazi na osobnoj iskaznici”.

''Prilikom podnošenja zahtjeva svatko može potpisati i povezati svoj uređaj s osobnom iskaznicom i račun je povezan s korisnikovim portalom s kojeg u bilo kojem trenutku može deaktivirati aplikaciju. Nije potrebno ići po novu osobnu iskaznicu u takvoj situaciji. I sama aplikacija je višestruko zaštičena na samom uređaju i ne bi trebalo biti nikakve bojazni za osobne podatke korisnika'', objasnio je direktor Agencije za komercijalnu djelatnost Jure Sertić, na pitanje trebamo li vaditi novu osobnu iskaznicu ukrade li nam netko mobitel.