MILOŠEVIĆ O STRANIM ULAGANJIMA

'Uspješniji smo od većine tranzicijskih zemalja'

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 27.07.2011 16:02
  • Objavljeno 27.07.2011 u 15:28
Domagoj Milošević

Domagoj Milošević

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

'Izvješće pokazuje da smo uspješniji od većine tranzicijskih zemalja, čak i onih koje su gotovo osam godina u Europskoj uniji. Dakle, dva do dva i pol puta imamo više ulaganja po glavi stanovnika od jedne Slovačke ili Slovenije u 2010, a gotovo šest puta više od Poljske', naglasio je potpredsjednik Vlade Domagoj Ivan Milošević, komentirajući jučer objavljene podatke o padu stranih ulaganja u Hrvatsku u 2010. godini

Milošević ističe da su u proteklom vremenu zbog krize smanjena ulaganja u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. 'Ono što me posebno veseli, a što pokazuje izvješće, činjenica je da je preko 90 posto stranih ulaganja prošle godine išlo u novoosnovane tvrtke, dakle nije bilo riječi o akvizicijama nego isključivo o direktnim stranim ulaganjima u nove projekte', ocijenio je Milošević.

Napomenuo je i da su neke zemlje privukle više investicija zbog provođenja privatizacije. 'Postoje zemlje koje su uspješnije u privlačenju investicija po glavi stanovnika, ali zaboravljamo da je u tim zemljama riječ o privatizacijskim projektima. Dakle, prodavala se imovina u vrijeme krize, što Hrvatska nije radila', rekao je Milošević.

Potpredsjednik Vlade smatra da se precjenjuje uspjeh Srbije u privlačenju stranih ulaganja. 'Moram priznati da nisam vidio te silne tvornice koje se otvaraju u Srbiji. Od velikih ulaganja tu je Fiat, i to u proizvodnju koja je prisutna već nekoliko desetljeća', ustvrdio je Milošević.

Na kraju je posebno naglasio značenje borbe protiv korupcije u unapređenju investicijske klime. 'Borba protiv korupcije koju provodi ova vlada zaista je bez presedana kad gledamo tranzicijske zemlje općenito. Ona također značajno olakšava odluku velikim svjetskim investitorima da ulažu u Hrvatsku', zaključio je Milošević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi