osigurana bespovratna sredstva

Uspješne priče HAMAG-BICRO-a

29.12.2017 u 09:46

Bionic
Reading

Tvrtka Combis – uspješni korisnik EU fondova

ICT sektor u Hrvatskoj jedan je od najbrže rastućih sektora, s najvećom dodanom vrijednosti i daljnjim trendom rasta zapošljavanja i izvoza. Prema podacima Hrvatske udruge poslodavaca ovaj sektor raste godišnje 7-8 posto u prihodima, što je 2-3 puta više od stope rasta BDP-a. Stoga ne čudi da ICT sektor priliku za financiranje projekata vidi i u EU fondovima.

Jedan od recentnih primjera uspješne EU i ICT suradnje je projekt IT tvrtke Combis. Combis je tako osigurao bespovratna sredstva Europske unije za projekt 'Poboljšanje efikasnosti prerađivačke industrije kroz istraživanje i razvoj inovativnih ICT usluga za povećanje energetske učinkovitosti - ComEnergy'.

"Rješenja na kojima radimo imaju za cilj pomoći tvrtkama prerađivačke industrije da steknu uvid u potrošnju energije, uspoređuju rad uređaja u proizvodnji te prate i analiziraju njihovu potrošnju u radu i mirovanju. Samo praćenje potrošnje energenata i sustava za upravljanje energijom baziranih na inovativnim rješenjima i tehnologijama za potrebe industrije nisu još u potpunosti zaživjeli, zbog čega se ovdje nazire zaista veliki tržišni potencijal", komentira Mladen Maras, direktor Sektora razvoja i integracija aplikativnih rješenja u Combisu, te ističe kako je jedinstvenost (a time i prednost) ovog rješenja što je prvenstveno razvijen za potrebe proizvodnje.

Prijavom projekta u okviru Poziva „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“, u suradnji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta (MINGO) osigurana su bespovratna sredstva u iznosu od 7.333.330,51 kuna, dok je ukupna vrijednost projekta 14.720.143,86 kuna.

„Kroz ovaj projekt Combis će, zajedno s partnerima na projektu, u sljedeće tri godine razvijati platformu za Internet stvari (IoT), naprednu analitiku za veliku količinu podataka i aplikacije namijenjene praćenju energetske potrošnje i ambijentalnih uvjeta, ali i portale za upravljanje podacima“, zaključila je Maja Markulin Klarić, specijalist za marketing i komunikacije u području EU projekata u tvrtki Combis. 

Objava članka sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ Europskog fonda za regionalni razvoj.