OVJERENI TROŠKOVI

Uskoro iz EU fondova u državni proračun stiže 506 milijuna eura

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 30.12.2022 18:21
  • Objavljeno 30.12.2022 u 18:20
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Michaela Jílková / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije izvijestilo je u petak da u državni pororačun uskoro stiže 506 milijuna eura, koliko je u prosincu prema Europskoj komisiji ovjereno troškova koje su prijavili krajnji korisnici, čime je iz EU fondova povučeno više od 70 posto sredstava

Kako se navodi u priopćenju, u hrvatski proračun uskoro će iz EU biti povučeno 506 milijuna eura. Toliko je, naime, u prosincu prema Europskoj komisiji ovjereno troškova koje su prijavili krajnji korisnici, pa je Hrvatska dosad ukupno ovjerila 7,5 milijardi eura, odnosno više od 70 posto sredstava koje su joj na raspolaganju iz fondova Europske unije.

Taj iznos obuhvaća prethodno isplaćena sredstva korisnicima za realizirane projekte, ističu iz Ministarstva te dodaju da je trenutno ukupno realizirano oko devet milijardi eura, što je više od 83 posto.

"Hrvatska je iz ESI fondova do danas u plusu 7,8 milijardi eura u odnosu na uplaćena sredstva, koja kao država članica uplaćujemo u proračun Europske unije", rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Dodala je kako Ministarstvo u suradnji s posredničkim tijelima nastavlja raditi na verificiranju i ovjeravanju troškova koje su prijavili krajnji korisnici kako bi se povećala iskorištenost sredstava na razini svih Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!